Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Mennyire biztonságos? – A fogamzásgátlás módjai

Se szeri, se száma a sokféle próbálkozásnak, hogy az utódok számát korlátozni lehessen, de a védekezés terén igazi fejlődést csak az utóbbi pár évtized hozott. A módszerek sokfélesége ellenére mindegyikkel szemben azonos igényeket támasztunk. Legyen megbízható, az alkalmazása egyszerű és könnyen elsajátítható, ne rendelkezzen mellékhatással, ne gátolja később a fogamzóképességet, és ha használata ellenére terhesség következik be, ne károsítsa a születendő magzatot.

Az egyes fogamzásgátló módszerek megbízhatóságát a Pearl-indexszel (P-index) fejezzük ki; értéke minél kisebb, annál biztosabb az adott eljárás fogamzásgátló hatása.

Természetes családtervezés

A módszer alapja, hogy a termékenység ideje alatt tartózkodni kell a házasélettől. A legkevésbé hatékony, de a legelterjedtebb változata a naptármódszer (P-index: 12-40), még rendszeres havivérzés esetén is. Ha rendszeres, 28 napos menstruációs ciklust veszünk alapul, a legtermékenyebb időszak a 11-17. nap közé esik, hiszen a peteérés (ovuláció) a 14. napon (+1 nap) következik be és a hímivarsejt 48 óráig életképes a női belső nemi traktusban.

Rendszertelen vérzés esetén gyakorlatilag biztonsággal nem is alkalmazható. A nem kívánt teherbe esések aránya kb. 15% évente.

Hüvelyi méhszájsapka (pesszárium)

Ez a hüvelybe felhelyezendő, a méhnyak hüvelybe belógó részére illeszkedő gumiserleg, amely, mintegy falként meggátolja a hímivarsejtek átjutását. A legtöbb pesszárium hátránya, hogy közösülés előtt kell a hüvelybe felhelyezni, valamint a méhszájat pontosan kell fednie, így aktus közben nem csúszhat el. Általában fogamzásgátló hatású krémekkel kombinálva alkalmazzák. A megfelelő használat ellenére is 14% a teherbeesési arány.

Hüvelyi krémek, kúpok

Ezeket a készítményeket a közösülés előtt kell a hüvelybe felhelyezni. Úgynevezett spermaölő (spermicid) anyagot tartalmaznak, mely a hímivarsejteket mozgásukat gátolva vagy velük érintkezve pusztítja el. Megbízhatóságuk nem tökéletes, a teherbe esési arány azonos a pesszáriumokéval.

Kondom (gumi óvszer)

A megszakított közösülést kivéve ez az egyetlen hatékony, férfiak számára is alkalmas fogamzásgátló eljárás. Körükben a legelterjedtebb módszer. Megfelelően alkalmazva fogamzásgátló hatásán túl véd a nemi betegségek (szifilisz, AIDS stb.) ellen.

Méhen belüli eszköz (IUD)

A méh üregébe felhelyezett fogamzásgátló eszköz, hétköznapi nevén spirál, régóta alkalmazott eljárás a nőgyógyászatban a nem kívánt terhesség megelőzésében. Több formája ismert (hurok, gyűrű, spirál), amelyek mindegyike azonos úton fejti ki fogamzásgátló hatását. Az IUD a méh üregében állandó gyulladást generálva a pete beágyazódását teszi lehetetlenné. Réztartalmuknak köszönhetően az újfajta IUD-k ezenfelül a méhbe került hímivarsejteket is károsítják, akadályozzák mozgásukban.

A spirálnak, noha biztos fogamzásgátló eszköz, hiszen a teherbeesési arány kisebb, mint 2%, súlyos mellékhatásai és szövődményei lehetnek. Fontos, hogy a nők a spirál felhelyezése előtt felvilágosítást kapjanak ezekről, mint pl. a méh kilyukasztása, bakteriális gyulladása vagy a szervezet túlérzékenysége a spirállal mint testidegen anyaggal szemben. Gyakori panasz a közti vérzés és alhasi fájdalom, amely esetben a nőnek fel kell keresnie nőgyógyászát. Összességében az IUD hatékony fogamzásgátló eszköz, azonban, ha mégis létrejön mellette a terhesség, akkor tízszeresére nő a méhen kívüli bekövetkezés kockázata.

Fogamzásgátló tabletták

A világon legelterjedtebb fogamzásgátló módszer a nők körében a fogamzásgátló tabletta. A tabletták a petefészek által termelt hormonok (ösztrogén, progeszteron) mesterséges vagy természetes formáit tartalmazzák. A szervezetbe jutva a tabletta hormontartalma "becsapja" az agyalapi mirigy működését, és meggátolja a tüszőérést.

Jelenleg az alacsony hormontartalmú, monofázisos készítmények a legelterjedtebbek, mert biztos fogamzásgátló hatásuk mellett a mellékhatások előfordulási aránya minimálissá vált, így a tévhittel ellentétben 35 évesnél idősebb nők is szedhetik őket. Mindezek ellenére ma is körültekintéssel kell alkalmazni a fogamzásgátló tablettát. A teherbe esési arány kisebb, mint 0,2% évente.

Művi meddővé tétel (sterilizáció)

Ezt a fogamzásgátlási módszert hagytuk utolsónak, mert az eljárást véglegesnek kell tekinteni, így Magyarországon egészségügyi indikáció nélkül csak a törvényben lefektetett anyai korhatár és élő gyermekek száma esetén kérvényezheti a házaspár női tagja a sterilizációját (2006 júliusától változik a törvényi szabályozás, és már bármely cselekvőképes nagykorú magyar személy kérheti a művi meddővé tételt – a szerk.). A módszer lényege, hogy a mindkét oldali petevezetőt átvágják, így a megérett petesejt számára a petevezető átjárhatatlanná válik.

A férfiak művi meddővé tétele során a herevezetékek átvágására (vasectomia) kerül sor, azonos jogi korlátok közé szorítva.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/baba/fogamzasgatlas1.htm