Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A három legveszélyesebb zöldség

Nem valamilyen rejtett mérgező anyagról van szó, hanem a konyhai balesetekről: egy brit felmérés szerint a sütőtök, a fehérrépa és a karórépa kőkemény héja és szokatlan alakzata sok háziasszonynak okoz problémát főzés közben.

„A konyha az egyik legveszélyesebb hely a háztartási balesetek szempontjából és a leggyakoribbak a vágásos sérülések. A felmérés szerint évente tízezrek szereznek ilyen sérüléseket” – magyarázta Sheila Merrill, a Royal Society for the Prevention of Accidents (RoSPA) közegészségügyi tanácsadója.

A felmérést a brit Nemzeti Ételbiztonsági héten az online házhozszálítással foglalkozó brit Just-Eat oldal készítette, több mint 2000 ügyfél megkérdezésével. Az adatokból kiderült, hogy a konyhai balesetek kétharmada a friss zöldségek előkészítése során történik, az emberek ugyanis nehezen boldogulnak a kemény héjú zöldségekkel, és gyakran eleve a kés sem elég éles, amivel megpróbálják azokat feldarabolni. Ezért nem meglepő, hogy a megkérdezettek szerint a három „legveszélyesebb” zöldség a sütőtök, fehérrépa és a karórépa. Merrill szerint ezért a legjobb, ha az ilyen zöldségeket inkább a szakemberekre hagyjuk, így biztosan nem töltjük a fél napunkat a sürgősségi osztályon.

Ha mégis magunk próbálkozunk a kemény zöldségek aprításával, érdemes megfelelően éles kést használni és óvatosan vágni. Az sem jó megoldás, ha a híres szakácsok technikáját utánozzuk. Öt válaszadóból kettő azt is elismerte, hogy sérült már meg amiatt, mert a tévés főzőműsorokban szereplő szakácsok szeletelési technikáját próbálta utánozni.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/legveszelyesebb-zoldsegek