Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A pörköletlen kávébab segítheti a fogyást

Kis méretű tanulmányukban amerikai kutatók úgy találták, hogy a zöld, pörköletlen kávébabból nyert kivonat segíti a testsúly csökkentését.

Joe Vinson és munkatársai az Amerikai Kémiai Társaság San Diegó-i konferenciáján ismertetik tanulmányuk eredményeit, amely 16 ember bevonásával Indiában készült, de korábban hasonló vizsgálatokat folytattak le Franciaországban és Japánban is.

Mint Vinson elmondta, csoportjával ezúttal nem a zöld kávé koffeintartalmának hatására összpontosítottak, hanem a nyers kávéban nagy mennyiségben jelen lévő klorogénsavra.„Ez a zöld kávé legfontosabb természetes hatóanyaga, a pörkölt kávéban már jóval kevesebb van belőle, így nem olyasmiről beszélünk, ami kicserélhető szokásos kávénkkal” – magyarázta a kutató.

A kávébabot 240-250 Celsius-fokon pörkölik, ezen a hőmérsékleten az anyagcserét gyorsító klorogénsav jelentős része lebomlik.

A napi egy-két adag zöld kávét ivó résztvevők testsúlya a követés hat hete alatt átlagosan 10,5 százalékkal csökkent, míg testzsírjuk mennyisége 16 százalékkal. A kutatók hangsúlyozták, hogy a későbbiekben nagyobb tanulmányban ellenőrzik eredményeik helytállóságát – írta a HealthDay című amerikai ismeretterjesztő portál.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/fogyas-kavebab-klorogensav