Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Súlycsökkentés műtéti segítséggel

A kóros elhízás népbetegség, amivel sok millióan küzdenek világszerte. Nem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet, a WHO a 21. század járványának tekinti. Ettől a járványtól mi, magyarok sem vagyunk mentesek, mintegy 200 ezer ember él hazánkban krónikus elhízással, túlsúllyal és annak minden kockázatával, társult betegségeivel.

Mindebből világosan kitűnik, hogy nem esztétikai problémáról van szó, bár sok túlsúlyos ember külleme miatt szeretne megszabadulni felesleges kilóitól. A túlsúly leggyakoribb kísérő betegségei a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri bajok, daganatos kórok, mozgásszervi elváltozások, depresszió.

Fogyókúrás tanácsokban, reklámokban, különféle praktikákban rendkívül találékonyak és gazdagok vagyunk, de szakemberek véleménye szerint a diétás "jó tanácsok" zöme legalább annyira ártalmas, mint maga a túlsúly. Ahogy Pados Gyula, a Szent Imre Kórház lipidológiai osztályának vezető főorvosa mondja: „a fogyókúrához elsősorban nem módszerekre van szükség, sokkal inkább önfegyelemre, akaraterőre, életmódkultúrára, megváltozott tudatállapotra. Az elhízott ember szenved attól, ha eszik, és attól is, ha nem eszik. Ördögi kör. A fogyókúra sikere nem a módszeren múlik, sokkal inkább azon, hogy sikerül-e betartani.”

Tudományosan megalapozatlan sikerdiéták

A főorvos 40 éve foglalkozik az elhízottak, a túlsúlyosak "ügyével"; a kórház programjában eddig 18 ezer rászoruló pácienst kezeltek. A betegek motivációja többféle: esztétikai, egészségügyi, munkahelyi, családi.

Pados Gyula a lassú, megtervezett, személyre szabott fogyókúra híve, mert a táplálékkal szervezetbe bevitt energia és annak felhasználása közti egyensúlyzavar így korrigálható a legeredményesebben. De vannak olyan esetek, amikor pajzsmirigyproblémára vagy hormonális zavarokra vezethető vissza a nemkívánatos túlsúly. Minden esetre az ellenőrzött kalóriabevitel és a rendszeres mozgás a sikeres fogyás alapja. A szakember szerint a könnyen, gyorsan, hatékonyan sikert ígérő bogyók, tréningek árán csak az álmainkat vásároljuk meg, a kilók rendszerint maradnak.

A kampányszerű "sikerdiéták" tudományosan megalapozatlanok, a súlycsökkenés valódi sikerének titka: napi 1200-1500 kalóriabevitel hosszú távon.

Ha már csak a műtét segít

Aki már sokféle módszert kipróbált, eredménytelenül, hajlandó kés alá feküdni, sok mindent elviselni a siker reményében. Újabban egyre többen veszik igénybe a súlycsökkentő sebészi beavatkozásokat.

- Ezek csak olyanoknak ajánlottak, akik semmilyen konzervatív, hagyományos módszerrel nem képesek hosszú időn keresztül megszabadulni felesleges kilóiktól, és valóban egészségügyi kockázata van túlsúlyuknak – húzza alá Csiszár Miklós, aki jó néhány gyomorgyűrűs beavatkozást elvégzett a Péterfy Kórházban, és könyvet is írt erről a témáról.

A kórházban egy időben igen sok gyomorszűkítő műtétet végeztek, de a főorvos most, több év távlatából már egyáltalán nem lelkesedik az ilyen típusú beavatkozásokért.

- A gyomorgyűrűs megoldás csak szélsőséges esetekben ajánlott, ha az extrém túlsúly valóban az egészséget veszélyezteti az általa előidézett betegségek következtében – magyarázza. – Egy lényegében egyszerű beavatkozásról van szó, mikor egy műanyag gyűrű segítségével kettéosztjuk a gyomrot, és ezzel a táplálék mennyiségének a szervezetbe jutását korlátozzuk. A szilikon gyűrű szabályozó szerepe révén a gyomor alsó részébe csak lassan kerül be az elfogyasztott étel. A gyűrű önmagában nem fogyaszt, de önfegyelemre kényszeríti a beteget, hogy kevesebb ételt fogyasszon. Ez egy kényszerű és meglehetősen drasztikus módszer, a beteg nem ehet és ihat kedvére bármit a gyomorgyűrűvel, nagyos is oda kell figyelni mind a mennyiségre, mind a minőségre, mert a csökkentett mennyiségnek is fedeznie kell a kalóriaszükségletet, a vitaminokat, ásványi anyagokat. Viszont kétségtelen, hogy látványos eredmény követi a műtétet, a testsúly valóban csökken, a sikerélmény tehát elérhető.

Csiszár Miklós hangsúlyozza, hogy tüneti kezelésről van szó, adott esetben az utolsó szalmaszálról, amelybe a beteg belekapaszkodhat, de a szükségmegoldás helyett ma már sokkal inkább a természetes fogyókúrás lehetőségek mellett kötelezi el magát, és nem is vállal ilyen műtétet.

Kíméletesebb a gyomorbypass

A világban viszont újfajta gyomorszűkítő megoldás járja "diadalútját", a gyomorbypass, amely már hozzánk is eljutott. Hazai bevezetője, Mohos Elemér, a Veszprémi Kórház sebész főorvosa.

- Ez a műtéti eljárás nem új, Amerikában négy évtizedes múltja van, én Németországban tanultam meg. Itthon, a Veszprémi Kórházban 2010 óta végzünk gyomorbypass műtéteket – fedi fel.

- A beavatkozás lényege, hogy műtéti úton megkisebbítjük a gyomor térfogatát, így kevesebb táplálékot képes befogadni, és garantált súlycsökkenés érhető el, miközben az emésztés folyamatába nem avatkozunk bele. A műtét során a vékonybél egy szakaszát a gyomor felső részénél kialakított "zacskóhoz" rögzítjük, és így a gyomrot és a patkóbelet áthidalva a táplálék egy része közvetlenül a vékonybélbe jut. A műtétet laparoszkópos technikával végezzük, ami azt jelenti, hogy nem kell feltárni a hasüreget, hanem a köldök alatt képzett nyíláson egy csövet vezetünk be a hasüregbe.

Tájékoztatása szerint ez a módszer sokkal kíméletesebb a beteg számára, és a gyógyulás is gyorsabb, kevesebb a szövődmény. Világszerte 200 ezer ilyen jellegű műtétet végeztek már el, Magyarországon egy év alatt 10-et, és a tapasztalatok igen kedvezőek. Kis kockázat, végleges testsúlycsökkenés – röviden így summázható az eredmény.

De ennél lényegesen többről van szó, ugyanis amellett, hogy a műtéti eljárás alternatívát jelent a modern súlycsökkentő módszerek körében, valóban lényeges fogyást eredményez; a 2-es típusú cukorbetegek nagy része elhagyhatja korábban alkalmazott inzulinadagját, elmúlik a reflux betegség, és egyéb előnyök is várhatók: a csökkenő kalóriabevitel révén kedvező hormonális és biokémiai változások figyelhetők meg a szervezetben. Javul a beteg önértékelése, közérzete, kommunikációs készsége, hangulata, életminősége. 

A kilók elleni küzdelem fajtái változatosak. Bármelyiket választja is a páciens, közreműködése, aktív együttműködése nélkül nem születhet eredmény. A sebészi technika és a sebész bravúrja sok mindenre képes, de a beteg akarata, önfegyelme, kitartása nélkül nem lehet "levarázsolni" a felesleges kilókat.

Abban egyetértenek az orvosok, hogy igazán megnyugtató megoldást a kóros kövérség eredetének tisztázása jelent majd. Akkor a hatékony megelőzés, a sikeres terápia minden bizonnyal végleg hadat üzen a nemkívánatos, makacs kilóknak.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/sulycsokkento-mutet