Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Rendszeres fogápolással a tüdőgyulladás ellen

A rendszeres fogmosás nem csak a szuvasodás ellen véd, hanem a tüdőgyulladás is megelőzhető vele – állítják a Yale Egyetem Orvosi Karának kutatói, akik azt tapasztalták kutatásuk során, hogy a száj baktériumflórájának megváltozása előrejelzi a tüdőgyulladás kialakulását.

„Felfedezésünk segíthet a tüdőgyulladás elleni harcban is” – véli Dr. Samit Joshi, az egyetem epidemiológusa. Ez azért is fontos, mert a megbetegedettek öt százaléka ma is belehal a kórba.

Noha még további kutatások is szükségesek a témában, a Brit Fogorvos Szövetség felhívta a figyelmet, hogy nem ez a tanulmány az első, amely összefüggést állapított meg a szájhigiénia és a légzőszervi megbetegedések között. A bakteriális mellkasi fertőzésekért a szájból a torkon át a tüdőbe jutó apró cseppek felelősek, korábban pedig azt is kimutatták, hogy akiknek sok lyukas foguk van, nagyobb eséllyel hunynak el tüdőgyulladásban.

Nigel Carter, a Brit Szájegészségügyi Alapítvány vezérigazgatója szerint a legújabb kutatás is azt támasztja alá, hogy szánk tisztasága a teljes egészségi állapotra kihatással van. „Az alacsonyabb hőmérsékletnek köszönhetően télen mindenki jobban ki van téve megfázásnak, köhögésnek és mellkasi megbetegedéseknek. Fontos azonban a megelőzés módszereit is tudatosítani. Közvetlen összefüggés állapítható meg az ínybetegségek és az általános egészségi állapot között, az idei év felfedezései pedig azt is bebizonyították, hogy a szájápolás segít elkerülni a fertőzéseket.”

A fogorvosok a napi kétszeri, legalább két percig tartó, fluoridtartalmú fogkrémmel való fogmosást javasolják, emellett érdemes naponta egyszer a fogközöket is kitisztítani fogselyemmel. A cukortartalmú élelmiszerek mellőzésével szintén sokat segíthetünk szánk egészségén.

A felfedezést az Amerikai Fertőző Betegségek Társaságának bostoni konferenciáján ismertették.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/tudogyulladas-fogapolas