Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://vital.hu)

Zsírok védik a cukorbetegek szívét

A szív-és érrendszeri betegségek szempontjából igen nagy kockázatúnak számítanak a cukorbetegek, de az omega-3 zsírsavak adásával a veszély hatásosan csökkenthető – állapították meg holland kutatók.

Az omega-3 zsírsavak olyan esszenciális anyagok, amelyeket szervezetünk nem képes előállítani, ezért csak az egészséges táplálkozás útján kerülhetnek szervezetünkbe. Fogyasztásuk csökkenti az ártalmas vérzsírok arányát, lassítja a szívműködést, fékezi a vérnyomást és az érelmeszesedést.

Daan Kromhout professzor és munkatársai 1014 olyan cukorbeteget vizsgáltak, akik a megelőző tíz évben szívinfarktus miatt kerültek kórházba. A betegeket 32 holland klinikán kezelték, életkoruk a tanulmány indulásakor 60 és 80 év között volt. A kutatók azt akarták tudni, hogy a legfontosabb omega-3 zsírsavak rendszeres bevétele csökkenti-e a kezelést igénylő szív-és érrendszeri események gyakoriságát.

A teljes betegcsoportot véletlenszerűen négy részre osztották. Az egyik csoport olyan margarint fogyasztott 40 hónapon keresztül, mely EPA és DHA zsírsavat tartalmazott, a második csoport margarinjában ALA volt, a harmadik csoportot a háromféle omega-3 zsírsav kombinációjával kezelték, végül a negyedik csoportba kerültek olyan margarint fogyasztottak, amelybe semmiféle omega-3 zsírsavat nem tettek.

A 40 hónapos megfigyelési idő azt bizonyította, hogy a mindhárom omega-3 zsírsavval kezelt cukorbetegek 84 százalékkal ritkábban kaptak súlyos szívritmus-zavart, mint azok, akiknek margarinjában nem volt ilyen hatóanyag. Annak is 72 százalékkal kisebb volt az esélye, hogy az omega-3 zsírsavas margarint evők a megfigyelési idő alatt szívinfarktus következtében fejezzék be életüket.

Az eredményeket a cukorbetegség nemzetközi folyóirata, a Diabetes Care közölte.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://vital.hu/cukorbetegseg-omega3