Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Prosztatarákot is okozhat a túlsütött hús

Közel ezer ember étkezési szokásának alapos kivizsgálása során amerikai kutatók fényt derítettek arra, hogy a túlsütött vörös hús fogyasztása hozzájárulhat a prosztatarák kockázatának növekedéséhez.

A brit férfiak körében a prosztatarák a leggyakoribb rákbetegség, és a mostani vizsgálatok szerint csupán néhány egyszerű étrendbeli változtatással csökkenteni lehetne a kockázat mértékét.

A Kalifornia Egyetem kutatói 470 prosztatarákkal küzdő és ugyanennyi egészséges férfit kérdeztek ki az elmúlt évekre jellemző étkezési szokásaikról, arról, hogy fogyasztanak-e grillezett vagy rostonsült húsokat illetve májat, és az derült ki, hogy egyes feldolgozott hústermékek összekapcsolhatóak voltak a prosztatarák kialakulásával.

További elemzések során arra is fény derült, hogy a probléma gyökere a magas hőmérsékleten történő túlsütésben rejlik, ugyanis azoknál a férfiaknál, akik jól, netán nagyon jól átsütve fogyasztották a húsokat, kétszer nagyobb eséllyel alakult ki az agresszív prosztatarák, mint azoknál, akik vagy nem fogyasztottak húst, vagy ha igen, akkor nyersen vagy közepesen átsütve.

Néhány szakember ugyan nem fogadja el minden fenntartás nélkül a tanulmány eredményeit, abban azonban valamennyien egyetértenek, hogy mind a vörös hús, mind a feldolgozott hústermékek fogyasztását mérsékelni kellene, sőt utóbbit lehetőség szerint teljesen ki kellene hagyni az étrendből.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/prosztatarak-tulsutott-hus