Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Jobban árt a fogaknak az alma, mint a kóla

A savas, cukros ételek károsíthatják a fogzománcot, ami növeli a fogszuvasodás kockázatát. E szempontból a legrosszabbnak az amúgy is egészségtelen cukros-szénsavas üdítőket, különösen a kólát tartják, pedig egy brit kutatás szerint az alma ezeknél is több kárt okozhat.

„Nem csak az lényeges, mit eszünk, hanem az is, hogyan” – mondta David Bartlett professzor, a Londoni Royal College Fogászati Intézete fogpótlástani osztályának vezetője. A szakember szerint bár az alma egészséges, ha lassan rágcsáljuk, a gyümölcs magas savtartalma jobban kikezdheti a fogzománcot, mint az üdítők. Néhány almafajta akár négy teáskanálnyi cukrot is tartalmazhat darabonként, ami szintén hozzájárul a szájüreg elsavasodásához.

A szakember és munkatársai több mint ezer, 18-30 év közötti férfi és nő étrendjét és fogainak állapotát hasonlították össze. Megvizsgálták a 2 mm-es felső zománcréteg károsodásait, illetve a dentint is, mely a fog fő támasztószerkezetét adja a zománc alatt.

Eredményeik szerint az almát fogyasztóknál 3,7-szer nagyobb volt az esélye a dentin roncsolódásának, míg az üdítőt kedvelők táboránál nem jelentkezett további kockázat. A gyümölcslé négyszeresre emelte a valószínűségét annak, hogy a zománc az íny közelében szuvasodni kezd, a szintén savas sör pedig háromszorosra.

A fogzománcnak a bor sem tesz jót, azonban a ritkábban fogyasztott grapefruit vagy a savanyított hagyma kevésbé ártalmas.

Dr Glenys Jones, a brit Orvosi Kutatótanács emberi táplálkozáskutatási részlegének szakembere szerint a savas gyümölcsökről és gyümölcslevekről mégsem érdemes leszokni. A fogerózió kockázatát csökkenti, ha az almát tejjel vagy sajttal együtt esszük, ugyanis mindkettő a savat közömbösítő kalciumot tartalmaz; de az is jót tesz, ha az almát azonnal néhány korty vízzel öblítjük le. A gyümölcslevek és -turmixok kevésbé ártanak, ha szívószállal isszuk őket, és Jones szerint azzal is védhetjük a fogakat, ha gyümölcsevés előtt fogat mosunk.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/alma-fogzomanc