Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Szájbaktériummal függhet össze a bélrák

Fogágybetegségekkel és bőrfekélyekkel hozták eddig kapcsolatba azt a baktériumot, amelyről kutatók azt feltételezik, hogy a bélrák kialakulásával is összefüggésben lehet.

Két egymástól független kutatócsoport is kimutatta a fusobaktérium genetikai anyagának jelenlétét vastagbéltumorokban, ám az még nem tisztázott, hogy ez véletlenszerű, vagy ok-okozati kapcsolat állhat fenn – írta a BBC hírportálja. Ha a baktérium felelőssé tehető a bélrák kialakulásáért, akkor elképzelhető, hogy antibiotikumokkal megelőzhetők vagy kezelhetők lesznek ezek a ráktípusok.

Bár a bélrákok kiváltó oka ismeretlen, vannak bizonyos tényezők, amelyek növelik kockázatát. Ilyen például a betegség családi halmozódása és az idősebb életkor. A szakértők szerint lehetséges, hogy ezután a fusobaktériummal való fertőzöttséget is ehhez a listához kell írni. Ezt a fertőzést korábban kapcsolatba hozták a fekélyes vastagbélgyulladással, amely maga is a bélrák kockázati tényezője.

A Genome Research című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányok egyikében Robert Holt, a kanadai Simon Fraser Egyetem kutatója azonosította a fusiobaktérium RNS-ének nyomait béldaganatokban, a másik vizsgálatsorban pedig a bostoni Dana-Farber Rákintézet kutatói találták meg a baktérium DNS-darabkáit az elemzett mintákban. A két tanulmányban összesen több mint 100 egészséges és rákos mintát elemeztek.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/belrak-fusobakterium