Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A veszélyes szívritmuszavar jelei

Ha valaki dobszerű szívverést érez a mellkasában, légszomjat, mellkasi fájdalmat tapasztal és szédül, lehetséges, hogy a leggyakoribb, veszélyes szívritmuszavarban, pitvarfibrillációban szenved.

A pitvarfibrilláció lényege, hogy a szív felső része, a pitvar az ütemes összehúzódás helyett szabálytalanul remeg. Az állapot következtében vér gyűlhet fel a pitvarban, növelve a vérrögképződés kockázatát, ami viszont akár stroke kialakulásához is vezethet. Magyarországon körülbelül 200 ezer embert érint a betegség, és a szakértők szerint a népesség elöregedésével ez a szám várhatóan tovább nő a következő 40 évben.

-------------------------------------a cikk lentebb folytatódik------------------------------------------

 

Legyen lapos a hasa!

A legtöbb ember a hasára hízik, és gyakran egy sikeres fogyókúra után sem tűnnek el a hasi zsírpárnák, az úszógumik.

Itt egy jó kis haslaposító koktél! Megnézem >> [0]

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A pitvarfibrilláció krónikus kimerültséget és bénító fájdalmat okozva a betegek életminőségét is negatívan befolyásolja . A lehetséges előjelek közé tartozik a doboláshoz vagy vergődő halhoz hasonló kalapálás a mellkasban, gyakori szívdobogásérzés, fizikai megerőltetést követő légszomj, csökkent mozgáskapacitás, mellkasi fájdalom, ájulás vagy szédülés – hívja fel a figyelmet Dr. Bruce Wilkoff, az amerikai Szívritmus Társaság elnöke.

A rendelkezésre álló kezelésekkel kordában lehet tartani ezeket a tüneteket, helyre lehet állítani a normális szívritmust, és meg lehet előzni a vérrögképződést és a stroke-ot. Egyesek hajlamosabbak a pitvarfibrillációra, mint mások. A leggyakoribb kockázati tényezők közé tartozik például a 60 évnél magasabb életkor, a cukorbetegség, más szívpanaszok és a magas vérnyomás, pajzsmirigybetegség, krónikus tüdőbetegség, az alvási apnoé, a mértéktelen alkoholfogyasztás és serkentőszerek fogyasztása, valamint súlyos betegségek és fertőzések.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/pitvarfibrillacio-jelei