Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A máj csodája

A fertőzések ellen küzdő immunsejteket a máj bizonyos esetekben paradox módon lebontja – állapították ausztrál kutatók, magyarázatot adva arra, hogy más szervekhez képest miért ritkább a kilökődés májátültetés után.

Patrick Bertolino és munkatársai évek óta a máj vizsgálatával foglalkoznak. „A máj különös szerv – mondta a csoport vezetője. – Legtöbben azt hiszik, csak az a dolga, hogy lebontsa az alkoholt, de valójában a szervezet kémiai üzeme: eltávolítja a számunkra veszélyes anyagokat, viszont előállít olyanokat, melyekre szükségünk van.”

A kutatók 2004-ben fölfedezték, hogy a májsejtek körülveszik és megsemmisítik az immunrendszer aktív sejtjeit, a T-sejteket. A riasztónak tűnő tényt a további vizsgálatok is megerősítették.

Azt a szervátültetések során már eddig is észlelték, hogy a májátültetések esetén ritkább a szerv kilökődése. A transzplantációkkal kapcsolatos probléma az, hogy ugyan az immunrendszert gátló gyógyszerek jelentősen csökkentik a beültetett szerv, a vese vagy a szív kilökődését, de a szervezet ellenálló képességét is csökkentik, ezért a betegek az máskülönben veszélytelen fertőzésekre is fokozottan érzékennyé válnak.

Az eredményeiket az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közlő kutatók abban bíznak, hogy a májsejtek különös működésének pontosabb megismerésével sikerülhet az immunrendszer védő tevékenységét megőrizni, másféle vagy kevesebb gyógyszerrel, és így a beültetett szervek is biztonsággal a fogadó szervezetben tarthatók.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/maj-immunrendszer