Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A visszérműtét épp olyan jó, mint a lézeres kezelés

A visszeresség kezelésére jelenleg kétféle beavatkozási lehetőség létezik: a műtéti és lézeres eljárás. Egy széles körű német tanulmány szerint a lézeres kezelés nem múlja felül a szabványos sebészeti eljárást, és két évvel a beavatkozás után nincs különbség az új visszerek kialakulásában.

A visszértágulat gyakori rendellenességnek számít a felnőtt népesség körében. Többnyire nem okoz komolyabb problémát, de súlyos esetekben fájdalmat és duzzanatot, sőt időnként sebeket vagy vérrögöt is kiválthat. Kevésbé súlyos esetekben mozgással, fogyással és kompressziós harisnyával csillapítható a fájdalom, és megelőzhető az állapot súlyosbodása.

Súlyos esetekben az a hagyományos eljárás, hogy műtéti úton eltávolítják a tágult eret. A beavatkozás biztonságos és hatékony ugyan, számos betegben mégis új visszerek fejlődnek ki az erek újranövekedése következtében. Az endovénás lézeres abláció egy alternatív eljárás, melynek során lézerrel semmisítik meg a visszeret. Magasabb ára ellenére egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mivel kevésbé invazív, mint a hagyományos műtét.

Korábban kevés kutatás született a lézeres kezelés és a műtét összehasonlításával kapcsolatban. A hamburgi Saarland Egyetemi Kórház kutatói Dr. Knuth Rass vezetésével 400 beteget osztottak be a két eljárás valamelyikére. A két év múlva elérhető 316 beteg közül a lézeres kezelésen átesettek 16 százalékában újult ki a visszér. A műtéten átesettek körében ugyanez a szám 23 százalék volt, ami a kutatók szerint elég elenyésző ahhoz, hogy akár a véletlennek lehessen betudni.

Az Archives of Dermatology szaklapban megjelent tanulmány szerint a mellékhatásokat tekintetve is voltak eltérések. A lézeres kezelésen átesettek közül többen tapasztaltak vérrög okozta duzzanatot, fájdalmat a beavatkozás után, illetve bőrelszíneződést. A műtéten átesett betegeknek viszont átlagosan másfél nappal tovább tartott, mire újra visszatérhettek munkahelyükre.

A kutatók összességében arra a következtetésre jutottak, hogy a két eljárás egyformán hatékony, és a páciensek 98 százaléka állította, hogy amennyiben orvosilag szükségessé válna, újra alávetné magát a rajta elvégzett beavatkozásnak.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/visszer-mutet-lezer