Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Szívbetegség várhat a fogyókúrázó tinikre

Növelik a szívbetegség felnőttkori kialakulásának kockázatát a fogyókúrázás miatt önmagukat éhezésre ítélő tinédzserek – vált ismertté egy holland tanulmányból.

A gyermek- és tinédzserkori súlyos alultápláltság, még ha csak rövid időre korlátozódik is, komoly következményekkel járhat az élet későbbi szakaszában: a naponta 400-800 kalóriát fogyasztók esetében 27 százalékkal nő a szívbetegség kialakulásának kockázata. A 10-17 évesen alultápláltak esetében ez a kockázat 38 százalékkal nőtt – állapították meg az utrechti egyetem orvostudományi karának szakemberei.

A tanulmányban nyolcezer nő egészségi állapotát vizsgálták, akik a második világháború végi éhínség idején, 10-17 éves korukban, önhibájukon kívül kevés élelemhez jutottak. Egészségi állapotukat 2007-ben újravizsgálták.

A vizsgálatok legfontosabb üzenete az, hogy komoly következményei lehetnek a felnőttkori egészségi állapotra, ha akut alultápláltság megzavarja a gyermek fejlődését. Nemcsak a rövidtávú következmények számítanak, 50 évvel később nagyobb a kockázata a felnőttkori szívbetegségek kialakulásának – nyilatkozta a BBC-nek Annet van Abeelen, a tanulmány vezető szerzője.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/alultaplaltsag-szivbetegseg