Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A depressziós nőknél gyakoribb a stroke

Egy nagyszabású amerikai vizsgálat szerint nagyobb eséllyel lép fel stroke (szélütés) azoknál az idősebb nőknél, akik kórtörténetében korábban szerepelt depresszió.

A Stroke: Journal of the American Heart Association című szaklapban megjelent tanulmány eredményeit egy nagyszabású felmérés 2000 és 2006 közötti adataiból vonták le 54-79 éves nők vizsgálata alapján. A résztvevők közül korábban senkinek nem volt stroke-ja, de 22 százalékuknál már diagnosztizáltak depressziót, és a vizsgálatok során kiderült, hogy utóbbiak körében magasabb kockázata volt a stroke kialakulásának.

A szakemberek azt is megfigyelték, hogy akik korábban szedtek valamilyen antidepresszánst, szintén nagyobb eséllyel voltak kitéve a stroke jelentkezésének. Ugyanakkor Dr. Kathryn Rexrode, a kutatás vezetője szerint a gyógyszerek szedése inkább a betegség súlyosságát jelzi, a szélütés oka kevésbé vezethető vissza rájuk. Hozzátette azt is, hogy a depressziós betegek gyakran elhanyagolják magukat, nem járnak el orvoshoz, nem szedik rendszeresen az orvosságukat, és nem mozognak eleget, amik mind tovább növelik a stroke kockázatát.

Dr. An Pan, a Harvard Egészségügyi Intézet munkatársa, aki szintén részt vett a kutatásban, úgy véli, a tény, hogy a depresszió és a stroke kockázatának mértéke között összefüggést fedeztek fel, már segítséget nyújthat az orvosok számára, hogy hatékonyabban kezeljék a depressziós betegeiket.

Dr. Peter Coleman, a brit Stroke Szövetség munkatársa úgy véli, akik depresszióban szenvednek, hajlamosabbak elhanyagolni az egészségüket, ezért fordulhat elő, hogy a depressziósok közt több az egyedülálló, a dohányos, továbbá a túlsúlyos, a magas vérnyomásban, szív- vagy cukorbetegségben szenvedő.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/depresszio-stroke