Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Napi egy hot dog, és kész a cukorbetegség

A vörös húsok fogyasztása növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, állítják amerikai kutatók. Különösen a feldolgozott hústermékek veszélyesek e szempontból, mint a virsli, a kolbász, vagy a szalonna.

A Harvard Orvostudományi Egyetem kutatói több nagyszabású tanulmány nőkre és férfiakra egyaránt vonatkozó adatait elemezve kimutatták, hogy napi száz gramm feldolgozatlan vörös hús fogyasztása 19 százalékkal növeli a 2-es típusú diabétesz kockázatát.

A feldolgozott hústermékek esetében már jóval kisebb napi adagnál is nagyobb kockázatot mutattak ki: 50 gramm ilyen hús (ami nagyjából egy hot dognak felel meg) mindennapos fogyasztása a cukorbetegség kockázatának 51 százalékos növekedésével hozható összefüggésbe.

Az American Journal of Clinical Nutrition online kiadásában megjelent tanulmányból az is kiderül, hogy jelentős mértékben csökkenthető a cukorbetegség kockázata azzal, ha a túl sok vörös húst más egészségesebb fehérjékkel pótoljuk, például diófélékkel, teljes kiőrlésű gabonával vagy zsírszegény tejtermékekkel.

Számszerűsítve: amikor a napi egy adag vörös húst fogyasztó emberek körében a húst napi egy adag teljes kiőrlésű gabonával helyettesítették, 23 százalékkal csökkent a diabétesz kockázata. Ha a hús helyett dióféléket iktattak az étrendbe, a csökkenés 21 százalék volt, a zsírszegény tejtermék esetében pedig 17 százalék.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/voros-hus-cukorbetegseg