Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Zsírok védhetik meg a szívet

Kaliforniai kutatók véletlenül ismerték fel, hogy az a zsíroldat, amelyet eddig intravénás tápláláshoz alkalmaztak a természetes úton erre nem képes betegeknél, hatásosan csökkenti a szívinfarktus utáni szívizom-károsodást.

A szívinfarktus az egyik leggyakoribb halálok napjainkban, amely hatékonyan kezelhető, feltéve, ha időben felismerik és a beteg megfelelő szakintézetbe kerül. A kezelés célja a koszorúér-elzáródás megszüntetése, és az ér átjárhatóságának biztosítása, ami után a változó ideig oxigénhiányt szenvedő terület sejtjei újraélednek, de ugyanakkor kisebb-nagyobb mértékben újabb kóros folyamat indul el.

Az újraáramlási károsodásnak nevezett jelenség lényege, hogy amikor az oxigénnel nem megfelelően ellátott szövetek sejtjei ismét vért kapnak, különös gyulladásos folyamatba kerülnek és ennek biokémiai következménye a szívizom károsodása. Ez olyan mértékű lehet, hogy súlyosabb következménnyel járhat, mint az infarktus idején elszenvedett oxigénhiány.

Siamak Rahman és munkatársai az Anaesthesiology című szaklapban közölt cikkükben azt írják, hogy az Intralipid nevű, vénás tápláláshoz használt oldat hatékonyan gátolja a szívizomzat infarktust követő, újraáramlási károsodást is. Az oldat döntően szójaolajból készül, valamint tojás foszforlipidet és glicerint tartalmaz, vagyis döntően létfontosságú aminosavakat.

A szakemberek vizsgálatai szerint az oldat segít megvédeni a szívizomsejtek épségét, amikor olyan súlyos veszélyhelyzet alakul ki, mint a szívinfarktus. A pontos mechanizmus felderítéséhez további vizsgálatokra lesz szükség.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szivinfarktus-zsir-oldat