Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A zsír boldoggá tesz

Ki ne nyúlt volna vigasztalásként egy kis csokiért vagy fagylaltért, ha szomorú volt? A zsíros ételek molekuláris szinten kifejtett hatásuk révén javítják a hangulatot, ami megmagyarázza, miért hízhat el könnyen az ember a stressz nyomása alatt.

A belgiumi Leuveni Egyetem kutatói Dr. Lukas Van Oudenhove vezetésével mágneses rezonanciás képalkotó eljárással (MRI) vizsgálták önkéntesek agyán a zsírok érzelmekre gyakorolt hatását. A 12 egészséges testsúlyú résztvevőnek szomorú és semleges érzelmi töltetű képeket mutattak és ugyanilyen hangulatú zenét játszottak le, miközben agyhullámaikat mérték.

A kutatók zsírsavakat és sóoldatot juttattak az önkéntesek gyomrába, de nem mondták meg nekik, mikor melyiket, így ki tudták küszöbölni az étel illatának, ízének érzékelését, és az ahhoz kapcsolódó érzelmeket. A szakemberek úgy találták, hogy nagyjából 50%-kal lettek kevésbé szomorúak a zene és a képek hatására azok, akik a zsírt kapták, azokhoz képest, akik gyomrába sóoldatot juttattak.

“A zsírok úgy tűnik, felvérteznek a szomorúság ellen, még akkor is, ha nem tudjuk, hogy zsírt eszünk” – nyilatkozta Oudenhove a HealthDay-nek. A szakember és munkatársai szerint eredményeik segíthetik az elhízással, táplálkozási zavarokkal és depresszióval küzdők kezelését, ugyanakkor a téma további, nagyobb létszámú vizsgálatokat igényel.

 



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/zsirok-szomoru-hangulat