Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Valóban hatásosak a fehérítő fogkrémek?

A vakító fehér fogsor ma már nem csak a kiváltságosok számára elérhető: a boltok polcain számtalan fehérítő gél, tapasz vagy fogra helyezhető fehérítő „híd” sorakozik. De vajon tényleg hatásosak?

Míg a tapaszt és a hidat hosszú ideig a fogsoron kell tartani, a fehérítő fogkrémeket csak be kell dörzsölni, és hatóanyaguk révén segítenek eltávolítania fogak felületéről a kávé, cigaretta, vörösbor, üdítőitalok és különféle ételek okozta foltokat.

Egyes fehérítő termékek hidratált szilícium-dioxidot tartalmaznak, amellett pedig előfordulhat bennük karbamid-peroxid vagy nátrium-hexametafoszfát is, ami fellazítja a foltokat és így megkönnyíti a dörzsölő anyag munkáját. Ezeket a fogkrémeket minden étkezés után, de legalább naponta kétszer érdemes alkalmazni a látványos eredmény érdekében.

Dr. Vincent Mayher fogorvos arról számolt be, hogy a híddal és a tapasszal ellentétben a fogkrémek csak a fog felszínén fejtik ki hatásukat, a bennük található fehérítőanyag pedig hamar lemosódik. Ennek ellenére érdemes használni ezeket a termékeket, főleg fogfehérítő kezelések után, mivel meggátolják, hogy a fogak újra besárguljanak.

A Journal of Clinical Dentistry című folyóiratban megjelent tanulmányban 26 különböző fehérítő fogkrém hatását vizsgálták tehenek fogzománcán, és – amint arról Bruce Schemehorn, a tanulmány szerzője beszámolt – összességében arra derült fény, hogy minél hatékonyabb egy fogkrém fehérítő hatása, annál jobban károsítja a zománcot. Az ideális fogkrém azonban egyszerre gyengéd a zománchoz és hatékony a foltokkal szemben, de Schemehorn úgy nyilatkozott, harmincévnyi kutatómunkája során ilyen termékkel még nem találkozott.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/feherito-fogkremek