Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Semmelweis-nap: munkaszünet a kórházakban és rendelőkben

Munkaszüneti nap lesz pénteken valamennyi kórházban és rendelőintézetben; ezeken a helyeken csak ügyeleti készenléti szolgálat működik majd, a gyógyszertárak többsége viszont nyitva lesz – mondta Pusztai Dezső, a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetségének (MKRSZ) elnöke csütörtökön az MTI-nek.

Az egészségügyi dolgozók munkájának elismerésére, az egészségügyért felelős államtitkárság kezdeményezésére, ez évtől július elseje, a Semmelweis-nap munkaszüneti nap az egészségügyi dolgozók és egészségügyben dolgozók számára.

Pusztai Dezső elmondta: az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) minden kórházba és rendelőintézetbe eljuttatta tájékoztatóját a pénteki munkaszüneti napról. Emellett valamennyi érintett intézményben ki is függesztették a munkaszüneti napról szóló információkat a betegek tájékoztatására.

Ez alapján a kórházak ambulanciái, a sürgősségi osztályok, illetve a városi ügyeletek működnek, ahol egyébként szombaton és vasárnap, illetve a piros betűs ünnepeken ügyeleti készenlét működik. A munkaszünet az egészségügyi dolgozókra vonatkozik, a gyógyszertárakat, kereskedelmi egységeket nem érinti, azokban pénteken rendes munkanap lesz. Az úgynevezett személyi jogos, magánműködtetésű gyógyszertárakban tehát lesz vénybeváltás, gyógyszerkiadás rendes pénteki munkarend szerint.

Ugyanakkor megjegyezte: a kórházakban működő gyógyszertárak nyitva tartása a helyi szabályozástól függ. Azok a patikák, amelyek egyébként szombaton nyitva szoktak lenni, azok valószínűleg pénteken is nyitva lesznek.

Az egészségügyi tárca múlt csütörtökön közleményében tájékoztatott, hogy a folyamatos ellátásra nem kötelezett egészségügyi dolgozókat foglalkoztató szolgáltatók, például a rendelőintézetek nem lesznek nyitva. A folyamatos ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatóknál, mint a fekvőbeteg-gyógyintézetek vagy az Országos Mentőszolgálat, az alkalmazottak a munkaszüneti napokra irányadó munkarend szerint dolgoznak.

Az egyéni és társas vállalkozókra, valamint a közforgalmú gyógyszertárat személyi jog alapján működtető gyógyszerészekre a munkaszüneti nap nem érvényes.

Bódis Lászlóné országos tiszti főgyógyszerész csütörtökön azt mondta az MTI-nek, hogy az említett törvény a személyi jogos gyógyszerészekre nem vonatkozik. Így minden gyógyszertárat működtető gyógyszerésznek gondoskodnia kell a patika működtetéséről. Ettől függetlenül egy másik jogszabály alapján viszont a közforgalmú gyógyszertárak évente 21 munkaszüneti napot tarthatnak, így az üzemeltető dönthet úgy, hogy most pénteken zárva tart, de ebben az esetben ezt jelentenie kell a megyei tiszti főorvosi hivatal felé is. Pénteken egy település sem lesz ellátatlan.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/semmelweis-nap