Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Rájöttek, miért vékonyabbak a dohányosok

Amerikai kutatók rájöttek, hogyan fejti ki az agyban étvágycsökkentő hatását a nikotin; a felfedezés majdan az elhízás elleni küzdelmet is segítheti – közölték a Science tudományos magazin legfrissebb számában.

Az amerikai Yale Egyetem kutatói tanulmányukban leírták, miként aktivál a nikotin bizonyos neuronokat az agy hipotalamusz nevű területén. Ezek az idegsejtek jelzik a szervezetnek, hogy eleget evett valaki – magyarázta Marina Picciotto kutatásvezető.

A felfedezést egérkísérletekben tették, de a kutatók reményei szerint embereknél is el tudnak majd különíteni hasonló receptorokat. Yann Mineur a neuronok felszínén lévő nikotinos acetilkolin receptorokat tanulmányozva arra volt kíváncsi, hogy a depresszió elleni kísérleti szerek miként hatnak. Az egyik ilyen vegyületnél megfigyelte, hogy a kísérleti egerek kevesebbet kezdtek enni. További kísérletekben kiderült, hogy a szer képes bekapcsolni egy bizonyos típusú nikotinreceptort, amely kapcsolatban van a hipotalamuszban lévő neuronokkal.

A kutatók úgy találták, hogy a most azonosított receptor független attól, amely a nikotin utáni vágyat kiváltja, ami szerintük arra utal, hogy az étvágy csökkenthető lehet anélkül is, hogy az agyi jutalomközpontba beavatkoznának.

A felfedezés közelebb vihet a függőség, valamint a súly és a dohányzás közti kapcsolat megértéséhez – emelte ki Picciotto.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/dohanyzas-etvagy