Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Áramütést védett ki a pacemaker

Egy 83 éves amerikai férfit a 240 voltos áramütés következményétől óvta meg a mellkasába beoperált pacemaker, mert visszaütött.

Az Amerikai Kardiológusok Kollégiumának folyóiratában ismertetett esethez hasonló valószínűleg még soha nem fordult elő a világon. Az idős férfit zuhanyozás közben rázta meg az áram, amikor a falra szerelt fém kapaszkodó véletlenül érintkezett egy 240 voltos áramforrással. A férfi az áramtól rángatózni kezdett, és nem tudta elengedni a csövet.

Szerencséjére defibrillátor pacemakere volt, amelynek az a feladata, hogy ha a szív a ritmusos összehúzódások helyett remegni, fibrillálni kezd, áramütést mérjen rá, így szüntesse meg a fibrillációt és előzze meg, hogy a vérkeringés leállása miatt az agy visszafordíthatatlanul károsodjon.

A műszer érzékelte a különös elektromos jelenséget, és kétszer ütött. A belső áramütés eredményeként a beteg elengedte a rudat, és kizuhant a zuhanyból.

Mivel a pacemaker folyamatosan EKG-görbét rögzít, az esetet ismertető folyóirat azt is bemutatta, miként ütött kétszer a műszer, ami után a szívműködés zavartalanul folytatódott.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/pacemaker-aramutes