Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A gyorsételek meglepő hatásai

A média már jó ideje foglalkozik a gyorséttermi ételek és az elhízás összefüggésével, Morgan Spurlock 2004-es Super Size Me című filmje azonban a gyorsételek kevésbé ismert mellékhatásaira is felhívta a figyelmet.

Spurlock harminc napig kizárólag gyorséttelmi ételeken élt, és azon kívül, hogy hízni kezdett, izomtömegvesztést, depressziót és lehangoltságot is tapasztalt, továbbá fejfájások gyötörték. Táplálkozási szakértője egyenesen kijelentette, hogy Spurlock "gyorsétel-függővé” vált. Úgy tűnik, a hamburger manapság több egyszerű ebédnél.

Hamburgeres másnaposság
Spurlock tünete, amelyet a filmben bemutattak, az ismétlődő, erős fejfájás. A feldolgozott élelmiszerekben lévő tartósítószerek és adalékanyagok, köztük a nitrátok, nitritek és a nátrium-glutamát gusztusosabbá teszik az ételeket, de a fejnyomást és fejfájást okozó fokozott vérátáramlás következtében csúnya másnaposságot okozhatnak.

Lehangoltság
Spurlock kísérlete során szörnyű lehangoltságról is panaszkodott, és a kutatások valóban azt mutatják, hogy a gyorsételek befolyásolják a kedélyállapotot. A University College London kutatói kimutatták, hogy azokban az emberekben, akik rendszeresen fogyasztanak magas zsír- és cukortartalmú feldolgozott élelmiszereket, 58 százalékkal magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, mint azokban, akik kiegyensúlyozottabb étrenden élnek. A kutatást vezető Dr. Eric Brunner elmondta, hogy a gyorsételek kalóriasűrűségük ellenére kevés tápanyagot, például antioxidánsokat, folátot és omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, amelyek elősegítik a jó mentális egészség fenntartását. Ezek a fontos étrendi elemek kizárólag egészséges élelmiszerekből vihetők be a szervezetbe.

Csökkent nemi vágy
Az elfogyasztott élelmiszerek közvetlen hatást gyakorolnak fizikai és szexuális egészségünkre. Szakértők szerint a világszerte tapasztalható szexuális válság mögött a feldolgozott- és gyorsételek állnak, amelyek nem csak elhízáshoz vezetnek, hanem olyan biokémiai változásokat is kiváltanak, amelyek miatt a libidó a spermaszámmal és a peteéréssel együtt visszaesik.

Gyorsétel-függőség
A Super Size Me című filmben Spurlock orvosa azt állítja, hogy páciensében függőség alakult ki a McDonald’s ételeitől. Bár a kijelentés túlzásnak tűnhet, a Science Daily szerint valóban lehetséges a gyorsétel-függőség. A magas cukor- és zsírtartalom következtében a vércukorszint jelentősen megugrik, majd hamarosan lezuhan, amitől a fogyasztók függővé válhatnak a gyorsételek fogyasztása miatt megnövekedett inzulin okozta eufóriás érzéstől.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/gyorsetelek-hatasa