Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Torz a legtöbb túlsúlyos testképe

A túlsúlyos és elhízott emberek körében gyakoribb a hamis testkép, mint a normál súlyúaknál, emiatt úgy hiszik, hogy a valóságosnál kevesebbet nyomnak. A probléma a kövér gyerekek szüleire is jellemző, ők hajlamosak normálisnak tekinteni csemetéjük zsírpárnáit.

A New York-i Columbia Egyetemen kutatásában 111 anyát és gyermekeiket kérték meg arra, hogy a felrajzolt testkörvonalakból válasszák ki azt, amelyik a leginkább hasonlít rájuk. A súlyosan elhízott nők 82 százaléka alábecsülte saját testsúlyát, és csak 18 százaléka választotta a neki megfelelő formát. A kevésbé túlsúlyosak 43 százaléka ismert magára a normál formában, ugyanakkor a normál testalkatú anyák 13 százaléka becsülte alá a testsúlyát.

Az Amerikai Szívgyógyász Szövetség által támogatott kutatás eredményei szerint a testképzavar a gyerekekre is jellemző: a túlsúlyos gyerekek 86, a normál testalkatúak 15 százaléka hitte magát vékonyabbnak a valóságosnál. A kövér gyereket nevelő anyák 48 százaléka gondolta úgy, hogy csemetéje normál testsúlyú.

„A jelenség oka abban keresendő, hogy ma már sok gyerek nő fel olyan környezetben, ahol mindennapos a túlsúly, így ezt tekintik normálisnak” – mondja a kutatás vezetője, Dr. Nicole Dumas. A kutatásban részt vevő anyák 66 százaléka volt túlsúlyos – ez megfelel az amerikai átlagnak –, 7-13 éves gyermekeiknek pedig 39 százaléka – a tengerentúlon a gyerekek 33 százaléka is kövér.

„Korábbi adatok is azt mutatták, hogy az elhízott környezetben élők nem jól mérik fel a saját testsúlyukat.” – mondja Alice H. Lichtenstein, a bostoni Tufts Egyetem táplálkozástudományi professzora. Márpedig a felismerés fontos lenne, hiszen a túlsúly akár szívproblémákhoz, cukorbetegséghez és rákhoz is vezethet, és az elhízott gyermekek nagy valószínűséggel felnőttkorukra is túlsúlyosak maradnak.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/tulsulyos-elhizott-testkep