Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Az arccsont öregedése is hozzájárul a ráncokhoz

Az arc öregedésével kapcsolatban általában mindenkinek a ráncok és a megereszkedő bőr jut eszébe, egy kutatás szerint azonban nem csak az arcbőrt kezdi ki az idő vasfoga, de a csontok is veszítenek térfogatukból, amitől még idősebbnek néz ki az ember.

Az emberi élet során a csontszövet folyamatosan képződik és pusztul. Az öregedéssel a csontképződés folyamata lelassul, csökken a csontsűrűség, és csontritkulás alakulhat ki. Míg a férfiaknál 65 év körül történik a legkifejezettebb csontvesztés, a nők esetében már 41-64 éves kor között elkezdődik a változás, és az arcberendezésük teljesen más lesz, mint fiatal korukban.

Dr. Robert Shaw, a Rochesteri Egyetemi Kórház plasztikai sebészetének vezető rezidense korábban úgy vélték, hogy a bőr változása, rugalmasságának és zsírtartalmának elvesztése okozza az arc öregedését, ezért az arcfiatalítás elsődleges megközelítési útját a bőrfeszesítő eljárások jelentették. A legtöbb, ilyen beavatkozáson átesett páciens azonban sosem nyerte vissza korábbi külsejét, mivel a bőr kinézetét az alatta lévő struktúrák változásai is befolyásolják.

A szakember munkatársaival CT-vizsgálatot készített 120 férfi és nő arccsontjáról. A felvételekből alkotott három dimenziós képeken részletesen megmérték az arccsont szerkezetét. Így derült ki, hogy az öregedés során a szemgödröt alkotó csontok visszahúzódnak, és a gödör fokozatosan kiszélesedik. A szem körüli bőr már néhány milliméternyi visszahúzódástól is megereszkedik. Ugyanez történik az arc közepén elhelyezkedő csontokkal. Emellett a szemöldökcsont is visszahúzódik, az arccsont élei pedig elmosódnak.

„Az erős, szép arccsont biztosít fiatalos külsőt, de ahogy öregszünk, az éles vonások egyre inkább elmosódnak” – mondta Shaw. Az arcfelvarrást igénylők esetében a plasztikai sebészek töltőanyagokat használnak, például a test más részeiből eltávolított zsírszövetet, vagy pedig implantátumokat helyezhetnek be az elvesztett csont helyett. „Nincs rá lehetőség, hogy bárkinek is visszaadjuk a 20 éves kori arcát, de az arcimplantátumokkal egyes pácienseknél jelentős eredmények érhetők el.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/arccsont-oregedese