Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Őssejthiba okozza az örökletes kopaszodást

Amerikai kutatók megtalálták a jellemzően férfiaknál előforduló örökletes kopaszodás okát: az érintettek fejbőrében lévő őssejtek nem fejlődnek tovább, ennek következményeként pedig a hajtüszősejtek utánpótlás nélkül maradnak, és a hajnövekedés abbamarad.

A Pennsylvaniai Egyetem bőrgyógyásza, George Cotsarelis és csapata is meglepődött a vizsgálat eredményén. Eredetileg arra számítottak, hogy a kopaszok hajtüszőiben kevesebb őssejt van, és emiatt nem nő a hajuk, ehhez képest az derült ki, hogy az őssejtek száma nem is érintett, csupán a továbbfejlődésük. Az eredmény teljesen új távlatokat nyithat a hajhullás kezelésében – írták a kutatók a Journal of Clinical Investigation című szaklapban.

Az örökletes hajhullás (androgenetikus alopecia) a hajhullás leggyakoribb válfaja. Nagyjából minden második férfi érintett, a nők esetében a változó kor előtt minden tizedik, azt követően pedig minden negyedik. A haj ritkulását ez esetben nem a stressz, a helytelen táplálkozás vagy más környezeti tényező okozza, hanem különböző gének összjátéka. A férfiaknál előbb-utóbb kialakul egy kopasz folt, míg a nőknél inkább a halántéktájék borítottsága csökken.

Annak ellenére, hogy a probléma sok embert érint, tudományosan igen kevéssé elemezték ki eddig, magyarázta Cotsarelis, hozzáfűzve: ezért döntöttek úgy, hogy megvizsgálják hajtranszplantációra jelentkező férfiak fejbőrét.

A kutatók összehasonlították a kopasz és a hajjal borított hely egy-egy darabját, és megállapították, hogy a kopasz részekből hiányoznak úgynevezett előfutár sejtek, amelyek az őssejtekből fejlődnek ki. Mivel az őssejteken nem látszott különbség, valószínűsíthető, hogy a probléma azért alakul ki, mert az őssejtek nem szakosodnak és fejlődnek tovább.

Arra, hogy ez miért következik be, még nem találták meg a választ, azonban az a tény, hogy a kopaszok fejbőrében átlagos számban találhatóak őssejtek, reményt ad arra, hogy azokat aktiválni is lehet – mondta Cotsarelis. Kollégáival ezért olyan szer kifejlesztésén dolgozik, amely közvetlenül a fejbőrön alkalmazva állítaná helyre a hajkorona teljes pompáját.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/orokletes-kopaszodas