Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Nem segíti az alkohol az emésztést

Az alkohol nem segít a túlságosan nehéz ételek emésztésében, de legalább nem is káros a gyomornak, állapította meg egy svájci vizsgálat.

A zürichi egyetem kutatóinak vizsgálata során húsz résztvevő két napon át fogyasztott meglehetősen tartalmas sajtfondüt. A résztvevők egyik fele bort, másik fele fekete teát ivott hozzá, később pálinkával, illetve vízzel kínálták őket.

Az eredmények szerint az alkoholt fogyasztók sokkal lassabban emésztették meg az ételt, mint a teaivók. Pozitívumként viszont a kutatók elkönyvelhették, hogy a bort és pálinkát ivóknál nem jelentkeztek olyan kellemetlen tünetek, mint a puffadás és a gyomorégés.

A British Medical Journal című szaklapban megjelent tanulmány szerint az egészséges emberek az általuk választott bármilyen italt nyugodtan fogyaszthatják étkezéskor anélkül, hogy emésztési problémák miatt kelljen aggódniuk.

A vizsgált csoport 23 és 58 év közöttiekből, tizennégy férfiból és hat nőből állt. A tudósok csak olyan egészséges embereket választottak, akik nem fogyasztanak túl sok alkoholt, és nincs gyomorbajuk.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/alkohol-emesztes