Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Összefüggnek a fülfertőzések a passzív dohányzással

Az orvosoknak jobban fel kellene hívni a figyelmet a passzív dohányzás veszélyeire, figyelmeztetnek a Harvard Egyetem kutatóik, akik szerint a dohányos környezet mintegy kétszeresére növeli a tizenéveseknél a fülfertőzés esélyét.

Több mint kilencven ezer család adatait feldolgozva derült ki, hogy a dohányosokkal egy háztartásban élő 12-17 évesek között mintegy 1,67-szer nagyobb a fülfertőzés esélye, mint a nemdohányzó környezetben élő tizenévesek esetén.

Summer Hawkins, az eredményeket a Journal of Adolescent Health című szaklapban közlő tanulmány vezető szerzője szerint a passzív dohányzás és a fülfertőzések közötti összefüggés egyelőre nem tisztázott.

A szakember szerint az egészségügyi dolgozók és a család együttműködése szükséges ahhoz, hogy a gyermekeket megvédhessék a dohányfüst káros hatásaitól, ajánlása szerint az egészségügyi dolgozóknak minden vizsgálat során rá kellene kérdezni a család dohányzási szokásaira, a szülőknek pedig kerülnie kell az otthoni, zárt térben való dohányzást.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/fulfertozes-passziv-dohanyzas