Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://vital.hu)

Paraziták védhetnek az allergiától

A horogféreggel vagy más bélparazitával megfertőzött gyerekeknél kisebb eséllyel alakul ki allergia, mint a fertőzéstől menteseknél – állapították meg brit kutatók.

Az Allergy című szakfolyóiratban közzétett tanulmány támogatja azt az elképzelést, hogy a kórokozóktól egyre inkább mentesített környezet hozzájárulhatott az allergiák és az asztma világszerte tapasztalt terjedéséhez az elmúlt évtizedekben.

A higiénia hipotézisként ismert elmélete szerint a túlzásba vitt fertőtlenítés miatt a gyerekek korai életszakaszukban nem találkoznak elegendő mennyiségű vírussal, baktériummal és egyéb kórokozóval, ezért immunrendszerük az egyébként ártalmatlan anyagok felé fordul, azokkal kezd küzdelembe.

Johanna Feary, a Nottinghami Egyetem munkatársa 21 korábbi tanulmányt tekintett át, amelyek a gyerekek parazitafertőzése és allergiakockázata közötti összefüggést vizsgálták. A csaknem 29 ezer ember bevonásával készült tanulmányokat Dél-Amerikában, Afrikában, Kubában, Vietnamban és Törökországban folytatták le, olyan régiókban, ahol a bélparaziták elterjedtek. A fertőzések többségét a bélférgek okozták, köztük a horogféreg és az ostorgiliszta.

Az adatok metaelemzése megmutatta, hogy a parazitával fertőzött gyerekek 31 százalékkal kisebb valószínűséggel mutattak allergiás reakciókat, mint azok, akik nem voltak fertőzöttek.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://vital.hu/allergia-parazitak