Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://vital.hu)

Az utód szaglására is hat a terhes nő étrendje

A gyermek szaglórendszerét fizikailag is alakíthatja, hogy az anya mit eszik és iszik a terhesség alatt – állapították meg amerikai kutatók egérkísérletekre alapozva.    

A várandós nők életvitele sok szempontból befolyásolja születendő utóduk egészségét, azt azonban most először vizsgálták, hogy a szaglórendszer fizikai fejlődését miként befolyásolja a terhesség alatti étrend.

A Coloradói Egyetem biológusai kísérleteikben megállapították, hogy bizonyos szagok hatására a szaglógumó egyes sejtjei (gomolyai) másként növekednek, fejlődnek. Ezek a szaglógumóban lévő gömb alakú szerkezetek juttatják el az észlelt szagokat az orrüregből az agyba.

A magzat által az anyaméhben tapasztalt legerőteljesebb szagok egyike éppen saját anyjáé. Mint Josephine Todrank kutatásvezető a The Daily Telegraph című brit napilap kérdésére elmondta, ez a fejlődési folyamat kritikusan fontos, mert ez teszi lehetővé az újszülöttnek, hogy érezhesse anyja szagát, amikor világra jön.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://vital.hu/terhesseg-szaglas