Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://vital.hu)

A szívbetegségek kockázatáról árulkodik a szem

A szem apró ereinek fényképezésével sikerült amerikai kutatóknak kapcsolatot találniuk a szívbetegségek nagyobb kockázata és a között, hogy mekkora légszennyezettségnek volt az egyén kitéve.

A PLoS Medicine című tudományos folyóiratban ismertetett tanulmány szerint az egyébként egészséges emberek retinájáról készült fotókon mérhetően szűkebbek voltak az arteriolák (kis artériák) azoknál, akik nagyobb légszennyezettségnek voltak kitéve.

A kutatók szerint a hosszabb ideig szennyezett levegőn élőknél három-hét évvel idősebbnek látszódtak ezek az egészen apró erek a retinában. Mint Sara Adar, a kutatás résztvevője, a Michigani Egyetem közegészségügyi fakultásának munkatársa elmondta, az elváltozás egyúttal azt is jelenti, hogy három százalékkal emelkedik az egyénnél a szívbetegségek kialakulásának kockázata.

A tanulmányban 4607 embert vizsgáltak meg, akiknek életkora 45 és 84 év között volt, és korábban nem volt szívbetegségük. A kutatók a bevont önkéntesek retinájáról digitális fotót készítettek, miután két éven át mérték otthonaikban a levegő szennyezettségét.

A levegőminőséget a vizsgálatot megelőző napon is megmérték, hogy a hosszú távú hatás mellett a rövid távú hatást is figyelembe vehessék az eredmények értékelésénél.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://vital.hu/szivbetegsegek-szem-erek