Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Eltorzult az egészséges testsúly fogalma

Minden negyedik túlsúlyos nő abban a hiszemben él, hogy valójában karcsú, mivel annyira elterjedt a kövérség, hogy az egészséges súly fogalma eltűnt – figyelmeztettek amerikai kutatók. Ugyanakkor a vékony nők testképe sem mindig normális.

A Texasi Egyetem kutatói több mint kétezer nőt kérdeztek ki méreteikről, étrendjükről és arról, mennyit mozognak, majd meg is mérték őket. Kiderült, hogy a túlsúlyos nők 25 százaléka és a normál súlyúak 16 százaléka rosszul ítélte meg saját súlyát – írták a szakemberek az Obstetrics and Gynaecology című szaklapban.

Az afroamerikai és a spanyol ajkú túlsúlyos nők közül többen gondolták magukról, hogy egészségesek, mint a fehér nők. A normál súlyúaknál fordított az arány: több fehér nő hiszi magáról tévesen azt, hogy túlsúlyos. Azok a normál súlyú nők, akik kövérnek vélték magukat, kétszer olyan gyakran hagytak ki étkezéseket, fogyókúráztak és dohányoztak, mint azok a túlsúlyos társaik, akik karcsúnak hitték magukat.

A kutatók szerint az eredménynek komoly következményei vannak a túlsúlyt megelőző programokra, mivel sok érintett nő nem ismeri fel, hogy részt kellene vennie bennük. Az ilyen emberek jóval kisebb valószínűséggel figyelnek étrendjükre, és arra, hogy mozogjanak. Ebből fakadóan ki vannak téve a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek, a 2-es típusú cukorbetegségnek és más komoly zavaroknak – fejtette ki a kutatás vezetője, Abbey Berenson.

Ez különösen a szülőkorú nők szempontjából fontos, hiszen nagyobb eséllyel híznak el, mint a hasonló korú férfiak. A szülést követően nem mindenki szabadul meg könnyen a terhesség alatt felszaporodott kilóktól, hiszen az anyák ideje korlátozott, nem könnyű beleszorítani a rendszeres mozgást, és az egészséges étrendet.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/egeszseges-testsuly