Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://vital.hu)

A sófogyasztás mégsem befolyásolja a vérnyomást?

A legújabb kutatások szerint nem biztos, hogy a sófogyasztás csökkentése segíti a magas vérnyomás elleni küzdelmet, egyelőre ugyanis nem tisztázott, hogy a só pontosan milyen szerepet játszik szervezetünk működésében.

Miközben az egészségügyi hatóságok sok országban a lakossági sófogyasztás csökkentését tűzték ki maguk elé, addig az Egyesült Államokban az utóbbi 40 évben szinte semmit nem változott a sófogyasztás, ami évi átlagban a megengedett mennyiség 50-szerese. Ráadásul az sem segít, ha a feldolgozott ételekbe kevesebb só kerül, az emberek így is azonos mennyiségű sót fogyasztanak.

A Harvard Egyetemen Walter Willett professzor vezetésével megvizsgálták az 1957 és 2003 között a lakossági sófogyasztásról készült tanulmányokat. Mint kiderült, több mint négy évtized alatt a sófogyasztás nem változott jelentősen, a magas vérnyomás előfordulása azonban erősen megnőtt, ami arra enged következtetni, hogy a magas sóbevitelnek nincs köze a vérnyomásbetegség kialakulásához.

A kutatás részletes leírása az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban olvasható.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://vital.hu/sofogyasztas-vernyomas