Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A család veheti észre legkorábban az Alzheimer-kórt

Alzheimer-kór gyanúja esetén a pszichiáterek bonyolult és időigényes vizsgálatokat végeznek. Egy kutatás szerint ehelyett elég lehet, illetve pontosabb diagnózist adhat, ha a családtagok vagy közeli barátok egy rövid kérdőívet töltenek ki.

Az Alzheimer-kór oka egyelőre nem ismert, gyógyítása nem megoldott, és egyértelmű felismerése, bizonyítása sem könnyű, főleg a korai szakaszban. A témával foglalkozó kutatások olyan, laboratóriumban vagy műszerrel kimutatható eltéréseket, biomarkereket keresnek, amelyek megbízhatóan és már a betegség kezdetén jelzik a kórfolyamatot.

A pszichiátererek bonyolult, gondolkodási teljesítményt jelző technikákat használnak a kór diagnosztizálására, szavakra visszaemlékezés vagy formák összehasonlításából álló listák alkalmazásával. A Brain szakfolyóiratban James Galvin és munkacsoportja most az AD8 kérdőívet javasolja erre a feladatra.

A kutatók által összeállított, nyolc kérdésből álló listát a páciens családtagjai vagy közeli barátai töltik ki. Ők sokkal korábban észreveszik a tüneteket, amelyek jelzik az Alzheimer-kór kezdetét. Megfigyelik az ítélőképesség korai romlását, például pénzügyi döntésekben vagy a hobbi iránti érdeklődés csökkenését.

Érzékelik, ha a vizsgált személy ismételten meséli el ugyanazt a történetet, ha elfelejti, milyen hónap vagy év van éppen, megfeledkezik fontos programokról és általában emlékezeti zavarai támadnak. Ha a közvetlen hozzátartozók a nyolc kérdésre két perc alatt olyan választ adnak, hogy a páciensnél ezek a gondok többségükben megjelentek, a betegség valószínűleg elkezdődött.

Az Alzheimer-kór becslések szerint hazánkban 100 ezer embert érint.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/alzheimer-kor-csalad