Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A sörkedvelő nőknél gyakoribb a pikkelysömör

A rendszeresen sört fogyasztó nőknél nagyobb a pikkelysömör kialakulásának veszélye – derült ki a Harvard Egyetem kutatóinak köszönhetően. Az összefüggést a sör alkoholtartalma jelentősen befolyásolja.

A pikkelysömör (pszoriázis) krónikus, kiújulásra hajlamos, nem fertőző bőrbetegség, amely a bőrt, körmöket, ízületeket, nagyon ritkán a nyálkahártyákat érinti. Kialakulásában veleszületett hajlam és környezeti, "provokáló" tényezők is szerepet játszanak. A testi tünetek legfeltűnőbb jellemzője, hogy a pikkelyes bőr egy könnyed mozdulattal eltávolítható, bármely súrlódáskor leválhat, ilyenkor alóla egy apró nyílt seb tűnik fel. A súlyosabb fázisokban a panaszok átterjedhetnek az ízületekre is.

A Harvard Egyetem kutatói egy ápolónőket nyomon követő vizsgálat során kiderítették, hogy a hetente legalább öt üveg sört megivó nőknél a pszoriázis kialakulásának veszélye közel kétszer magasabb volt, mint azoknál, akik nem szerették a sört.

Az alkoholmentes és az alacsony alkoholtartalmú sör, a bor vagy a töményitalok nem befolyásolták a pikkelysömör kialakulásának kockázatát. Ez viszont arra utal, hogy valamilyen, az alkohollal össze nem függő, a borból vagy a tömény szeszből hiányzó összetevő jelenti a rizikót.

A tudósok szerint ez a rizikótényező a sörárpa glutén nevű fehérjéje lehet. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a gluténmentes étrend enyhítheti a pikkelysömör tüneteit azoknál a betegeknél, akik érzékenyek erre a fehérjére. Így hajlamosító tényező lehet a látens gluténérzékenység is, ezért a rizikócsoportba tartozó nőknek tartózkodniuk kellene az erősebb sörök rendszeres fogyasztásától.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/pikkelysomor-sor