Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Gátolja az öregedést a szőlő hatóanyaga

A szőlő héjában, a vörösborban és sok gyümölcsben megtalálható rezveratrol késlelteti az öregedés folyamatát, mégpedig amerikai kutatók szerint azáltal, hogy a kor előrehaladásával kapcsolatos génekre van kedvező hatással.

A legtöbb ember halálát világszerte a szív- és érrendszeri betegségek: a szívinfarktus, a szívelégtelenség vagy az agyi katasztrófa okozzák. Husam Ghanim és munkatársai úgy találták, hogy a rezveratrol az ezek hátterében álló gyulladásos folyamatot képes csökkenteni, és ezzel gátolja a végzetes szív- és éreltérések kifejlődését.

A kutatók 20 egészséges önkéntest vettek be vizsgálatukba, akik egyik fele véletlenszerű besorolás alapján naponta 40 miligram reszveratrolt kapott, míg a többiek placebót. A résztvevőket a hat hétig tartó vizsgálat elején, valamint egy-, három és hat hét múlva igen részletesen kivizsgálták. A laboratóriumi eredmények egyértelműen bizonyították, hogy a rezveratrolt kapók vérében a gyulladásos folyamatot jelző nekrózisfaktor lényegesen kisebb mennyiségben jelent meg, mint a hatástalan tablettát szedők szervezetében.

A kutatók szerint a szőlő hatóanyaga lassítja különböző férgek, valamint a gyümölcslégy és az élesztőgomba öregedését, aminek az a magyarázata, hogy arra a génre van hatással, amely az életkilátásokat növeli. Ez az anyag feltehetően az emberi szervezetre is hasonló hatást gyakorol.

A laboratóriumi leletek tanúsága szerint a cukorbetegség indulására jellemző eltérések is kisebb mértékben fordultak elő a rezveratrollal kezeltekben, mint a másik csoport tagjaiban. A munkacsoport szerint a hatóanyag azokat a szabad gyököket gátolta, melyek az oxigén hatására a "rossz" LDL koleszterin érfalba történő lerakódását hozzák létre.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szolo-rezveratrol