Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Nagy eséllyel ismétlődhet a terhességi cukorbetegség

A terhességi cukorbetegség nagy eséllyel újra jelentkezik azoknál a várandós nőknél, akiknél előző terhességük során kialakult az állapot – mutatták ki amerikai kutatók egy nagyszabású tanulmányban.

Darios Getahun, az amerikai Kaiser Permanente munkatársa csoportjával 78 ezer terhes nő adatait elemezte, akiket 1991 és 2008 között a szervezet dél-kaliforniai, pasadenai egészségügyi központjában kezeltek. 65 ezer nőnél az első két, 13 ezer nőnél pedig az első három terhesség adataival rendelkeztek az összevetéshez.

A nők mintegy négy százalékánál alakult ki terhességi cukorbetegség első várandósságuk alatt. Náluk tizenháromszor nagyobb volt a valószínűsége, hogy a második terhesség alatt is diabétesz fejlődik ki. A harmadik állapotosság során azoknál, akik előző két terhességükben érintettek voltak a terhességi cukorbetegségben, huszonhatszoros volt a diabétesz újbóli megjelenésének esélye – olvasható az American Journal of Obstetrics and Gynecology című szakfolyóiratban.

Az amerikai szülész-nőgyógyász kollégium és a cukorbetegek szövetsége azt ajánlja a kockázati csoportba tartozó nőknek, hogy változtassanak étrendjükön, csökkentsék túlsúlyukat és mozogjanak többet.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/terhessegi-cukorbetegseg-kiujulasa