Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Korábban hal meg, aki sokat ül

Az ülő életmód ártalmaihoz szolgált újabb adalékkal egy amerikai vizsgálat, amely megállapította, hogy sokkal korábban halnak meg azok, aki szabad idejükben napi hat óránál többet töltenek üldögéléssel.

Egy nagyszabású vizsgálat keretében Alpa V. Patel és munkatársai több mint 120 ezer amerikai felnőtt 14 évre vonatkozó adatait elemezték. A vizsgálat elején 50-74 éves, egészséges résztvevők körében vizsgálták a rosszindulatú daganatok és a szív- és érrendszeri betegségek ismert kockázati tényezőit (dohányzás, testsúly, koleszterinszint, testmozgás), valamint azt, hogyan függ össze a halálozás időpontja és a munkán kívül ülve töltött órák száma.

Kiderült, hogy azok, akik szabad idejükben naponta hat óránál többet üldögéltek, korábban haltak meg, mint azok, akik három óránál kevesebbet töltöttek ülő testhelyzetben. Az ülő életmódból adódó különbség a nőknél sokkal markánsabbnak bizonyult, mint a férfiaknál: a sokat üldögélő nők halálozása 40 százalékkal volt nagyobb, mint aktívabb társaiké, míg a férfiaknál a különbség 20 százaléknyinak bizonyult.

A legtöbbet és legkevesebbet mozgók vizsgálati idő alatti halálozásában a nőknél 94 százalékos volt a különbség, a férfiaknál pedig 48 százalék. A rendszeres testmozgás hiányának ismert egészségügyi fontossága mellett a kutatócsoport önmagában is veszélyesnek találta a sok ülést. Az üldögélés főleg a szív- és érrendszeri halálozást növelte, de többen haltak meg rák következtében is.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/ulo-eletmod-halalozas