Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A fogyás csökkentheti a hőhullámokat

A menopauza során jelentkező hőhullámok visszaszorításához segítséget jelenthet fogyás a túlsúlyos, illetve elhízott középkorú nők számára – állapították meg kutatók.

„Egy ideje tisztában vagyunk azzal, hogy az elhízás hatással van a hőhullámokra, azt azonban nem tudtuk, hogy a fogyás gyakorol-e bármilyen hatást” – nyilatkozta Dr. Alison Huang, aki munkatársaival egy olyan, nagyszabású életmódprogram alanyait vizsgálta, amelynek célja az volt, hogy a résztvevők 7-9 százalékkal csökkentsék testsúlyukat.

A tanulmány elején a résztvevők körülbelül fele számolt be hőhullámokról, amely a kutatók szerint általában a menopauzába lépett nők körülbelül egyharmadánál fordul elő legalább öt éven keresztül. A hőhullámok akadályozzák a nyugodt alvást, a munkavégzést és a szabadidős tevékenységeket, ráadásul szorongást és depressziót is kiválthatnak.

A programban részt vevő nők rendszeresen életmód-tanácsadáson vettek részt, ahol útmutatást kaptak ahhoz, hogyan adjanak le súlyukból. Kontrollként a kutatók a hat hónapos vizsgálat elején és végén olyan nőket is kikérdeztek a tanácsadásban nem részesült nőket is kikérdeztek a hőhullámok előfordulásáról. Az eredményeket összehasonlítva kiderült, hogy a fogyás enyhíti a menopauza e kellemetlen tüneteit: míg a vizsgálati csoport 49 százaléka számolt be javulásról, addig ez az arány a kontrollcsoportban csak 41 százalék volt.

Huang, a Kaliforniai Egyetem szülés-nőgyógyász professzora szerint az eredmények újabb okot adnak a nőknek testsúlyuk szabályozására. A professzor úgy véli, a lényeg az, hogy igenis tehetünk valamint a hőhullámok ellen.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/hohullamok-fogyas