Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Új magyarázat a porckorongsérvre

Egy autoimmun betegségek esetén gyulladást okozó immunsejt lehet felelős a porckorongsérvvel összefüggő hátfájás kialakulásáért – derült ki egy amerikai kutatásból, amelynek eredményei reményt adnak új kezelési módok kifejlesztéséhez.

A Duke Egyetem kutatóinak eredményei újabb bizonyítékot jelentenek arra nézve, hogy az immunválasz fontos tényező a porckorong betegségeinek kialakulásában.

Porckorongsérv akkor jön létre, amikor a porc külső rétege összetöredezik és a belső állomány lágyabb darabkái betüremkednek a gerincvelőbe – magyarázta Dr. Mohammed Shamji, az Ottawai Kórház idegsebészetének vezető rezidense, a tanulmány vezető szerzője egy sajtóközleményben.

Mivel a belső állomány soha nem került kapcsolatba az immunrendszerrel, utóbbi úgy támadja meg azt, akár egy idegen testet vagy kórokozót. Ennek hatására a kitüremkedő porcállomány közelében található ideggyökök gyulladásba jönnek és károsodnak. A kutató és munkatársai azt találták, hogy interleukin-17 (IL-17) néven is ismert immunsejt kulcsszerepet játszik az események láncolatában.

„Miután meghatároztuk, mely fehérvérsejtek lendülnek akcióba az IL-17 hatására, hamarosan képesek leszünk leállítani a porcsejtekre adott specifikus immunválaszt” – mondta el Dr. William J. Richardson, a Duke Egyetem ortopéd sebésze. A kérdéses immunsejtek olyan autoimmun kórképekben játszanak szerepet, mint az asztma vagy a reumatoid artritisz, de nem vesznek részt a mikrobák vagy a daganatos sejtek elleni harcban, ezért ha csak az általuk kiváltott specifikus immunválaszt gátolják, nem károsodik a szervezet védelme a rákkal és a kórokozókkal szemben – tette hozzá Shamji.

A remények szerint az IL-17 gátló gyógyszerek gyógyíthatják, sőt akár vissza is fordíthatják a porckorong károsodását, klinikai gyakorlatba kerülésükig azonban még jónéhány lépést meg kell tenni – olvasható az Arthritis and Rheumatism folyóirat júliusi számában olvasható.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/porckorongserv-immunsejt