Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Nyálból is kimutathatók bizonyos daganatok

Többféle rákbetegség gyors kimutatására is alkalmas lehet az az egyszerű nyálvizsgálatot alkalmazó új orvosi technika, amelyet japán és amerikai egyetemek kifejlesztettek ki.

A japán Keio Egyetem és a Kaliforniai Egyetem kutatói egészséges és rákbeteg személyek nyálának elemzése során 54 olyan anyagot találtak, amelynek jelenléte felhasználható egyes rákbetegségek kimutatására. A további vizsgálatok során a kutatók a nyálmintákból 99 százalékos valószínűséggel tudták kimutatni a hasnyálmirigyrák, 95 százalékos valószínűséggel az emlőrák, és 80 százalékos valószínűséggel a szájüregi rák jelenlétét a résztvevők körében.

Tomojosi Soga, a Keio biotudományi intézetének professzora elmondta, hogy az új módszer egyszerre 500 különböző anyagot képes kimutatni a nyálban, és az eredményre legfeljebb fél napot kell várni. A technika különösen a hasnyálmirigyrák és a szájüregi rák diagnosztizálását könnyíti meg.

„A hasnyálmirigyrák és a szájüregi rák túlélési aránya különösen alacsony, mert ezek a korai stádiumban nem járnak egyértelmű tünetekkel, ami gyakran késlelteti a betegség kimutatását – áll az intézet vezetője, Masaru Tomita közleményében. A nyáltesztet könnyebb és kényelmesebb elvégezni, mint a vér- vagy a székletvizsgálatot. Az a célunk, hogy a technológiát ne csak rákos esetekhez, hanem más betegségek kimutatásához is fel lehessen használni.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/nyalteszt-rak