Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A sok hústól korábban érnek a lányok

A kisgyermekkori táplálkozási szokások és a nemi érés kapcsolatára mutatott rá egy tanulmány, amely megállapította, hogy a sok húst fogyasztó lányoknak korábban jön meg a havi vérzése.

Háromezer, 12 éves lány esetében vizsgálták brit kutatók a kisgyermekkori táplálkozási szokások és az első havi vérzés időpontjának összefüggését. A pubertás időpontja az eredmények szerint erőteljes összefüggést mutatott a húsfogyasztás mértékével.

Azok a lányok, akik 3, 7 és 10 éves korukban sok húst ettek, korábban kezdtek el menstruálni, mint a heti 8-12 adagnyinál kevesebb húst fogyasztó társaik. A hétévesen legtöbb húst evő lányoknak 75 százalékkal volt nagyobb esélye arra, hogy 12 éves korukra már menstruálnak, mint a legkevesebb húst fogyasztó lányok csoportjának.

Az Imogen Rogers vezette kutatócsoport szerint az eredmények arra utalnak, hogy a húsban gazdag étrend előkészíti a testet a későbbi terhességre, emiatt korábbi pubertást vált ki. Mint hangsúlyozták, nincs szükség a húsfogyasztás elhagyására a fiatal lányoknál, ám érdemes megfelelő, kiegyensúlyozott étrendet tartani – olvasható a Public Health Nutrition című szakfolyóiratban.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/husfogyasztas-nemi-eres