Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Nem könnyű leszokni a sóról

A túl sok só fogyasztása egészségtelen, a kisebb mennyiségre való áttérés azonban nem egyszerű: amerikai szakértők szerint az USA lakosainak étrendjében lévő só 77 százalékáért a készen vásárolt élelmiszerek és az éttermi ételek tehetők felelőssé.

Ezért nemrég a Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) levélben kérte az Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatalt (FDA), hogy módosítsa az élelmiszerek sótartalmára vonatkozó szabályait. Egyes felmérések szerint az amerikaiak közel kétszer annyi sót fogyasztanak, mint a napi egészséges mennyiség.

Az NIH felmérései szerint évente százezer halálesetet lehetne megelőzni a sófogyasztás csökkentésével. „Nagyobb változtatások nélkül azonban a magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri betegségek előfordulása csak nőni fog az elkövetkezendő években” – írják az Intézet szakértői.

Az FDA álláspontja szerint a só „általánosságban biztonságosnak mondható” élelmiszeradalék, aminek felhasználhatósága nincs mennyiséghez kötve. „Ahogy egyre több többszörösen finomított élelmiszert fogyasztunk, úgy nő a sóigényünk is – nyilatkozta Leslie Stein, a Monell Center munkatársa. – Az éttermekben is egyre több sót használnak, hiszen olcsó, kiemeli az ételek ízét, elnyomja azok fanyarságát, és előtérbe hozza az édességet.”

New York állam kormányzója, Michael Bloomberg azt tervezi, hogy 2014-ig 25 százalékkal csökkenti a városban található éttermek sófelhasználását, és a feldolgozott élelmiszerekbe kerülő só mennyiségét.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/sofogyasztas-leszokas