Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Fejleszti a memóriát a magnézium

A magnéziumhiány gyakori jelenség még a gazdaságilag fejlett országokban is. Mindez azért okozhat problémát, mert új kutatási eredmények szerint a magnézium kulcsszerepet játszik az emlékezet működésében, és az eddig feltételezettnél is sokkal kritikusabb a gyermekek idegsejtjei és az egészséges felnőtt agysejtek szempontjából.

A Tel Avivi Egyetem kutatói egy új, szintetikus magnéziumvegyületet (magnesium-L-theronate, vagy MgT) vizsgáltak. Felfedezték, hogy az újfajta magnézium a fiatal és idősödő állatok esetén is javította a memóriát, vagy megakadályozta annak hanyatlását. A kutatás öt éven át zajlott és jelentős eredményeket hozott a recept nélkül kapható magnéziumpótlás használatával kapcsolatban.

A kísérletben két csoport patkányt vizsgáltak, melyek normál táplálásban részesültek, természetes forrásból egészséges mennyiségű magnéziumot kaptak. Az első csoport patkányainak MgT-t is adagoltak, a kontrollcsoport csak a megszokott táplálékot fogyasztotta. A viselkedéstesztek kimutatták, hogy a kognitív funkciók javultak az első csoport tagjainál, és nőtt az agyi szinapszisok száma is.

 

Dr. Inna Slutsky, a kutatás vezetője szerint „a magnézium a negyedik legnagyobb mennyiségben megtalálható ásványi anyag a szervezetben, de az ipari országok lakosainak fele magnéziumhiányban szenved, mely általában károsítja az egészséget, beleértve a kognitív funkciókat is.”

A jelenleg recept nélkül kapható magnézium-kiegészítők a kutatónő szerint nem igazán hatásosak, nem jutnak be ugyanis az agyba. Az új vegyület azonban képes jobban átlépni a vér-agy gáton: a kísérleti állatoknál a szer két hét szájon át történő szedése után növekedett az agyi-gerincvelői folyadék magnéziumszintje.

A magnéziumvegyületet még klinikai teszteknek kell alávetni, mielőtt kereskedelmi forgalomba kerülhetne. Slutsky addig is azt javasolja, hogy zöld levélzöldségek, brokkoli, mandula, kesudió és gyümölcs fogyasztásával gondoskodjunk a megfelelő magnéziumbevitelről. A magnézium memóriára gyakorolt előnyös hatása nem alakul ki egyik pillanatról a másikra, de az étrend tartós megváltoztatásával az emlékezetnek fejlődnie kell, és jelentősen késhet az elbutulással járó időskori betegségek jelentkezése is.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/magnezium-emlekezet