Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Mellrák ellen hasznos lehet zöld teát inni

A zöld tea újabb előnyös hatását fedezték fel egy kínai kutatás során: kiderült, hogy a fiatal koruk óta rendszeresen teázó nőknél ritkábban és később alakult ki mellrák.

A különféle teafajták közül a zöldnek tulajdonítják a legtöbb gyógyító hatást, ami főként a benne lévő antioxidánsoknak köszönhető. Több kutatás során találtak arra bizonyítékot, hogy teázás, különösen a zöld tea rendszeres fogyasztása csökkenti a daganatos betegségek kockázatát. Több szakértő szerint a távol-keleti országokban, Japánban és Kínában a zöld tea rendszeres ivása magyarázza, hogy a rosszindulatú daganatok ritkábban fordulnak elő, mint például Európában.

Két éve a zöld tea egyik antioxidáns összetevőjét vizsgálták nőstény egereken. Az EGCG rövidítéssel jelzett anyag igen hatásosan gátolta a mellrák növekedését, azáltal, hogy akadályozta a daganatsejtek szaporodását és a daganatot tápláló új vérerek kifejlődését.

Hasonló összefüggést mutatnak egy 1996-ban Sanghajban indult vizsgálat most publikált eredményei is. A kutatás során 75 ezer kínai nő részvételével gyűjtöttek adatokat a legfontosabb betegségekre vonatkozóan.

Kiderült, hogy a zöld tea fogyasztása, a vizsgálat alanyainak életkora és az emlőrák kezdete között fontos összefüggés van. Azokban a nőkben, akik 25 éves koruk előtt fogyasztani kezdték a zöld teát, a változó kor előtt ritkábban alakult ki emlőrák.

A kutatók szerint az összefüggés tisztázása még további vizsgálatokat igényel.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/mellrak-zold-tea