Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A rákos esetek 40 százaléka megelőzhető lenne

A világszerte évente jelzett 12 millió új rákos megbetegedés 40 százaléka megelőzhető lenne - hívta fel a figyelmet a február 4-ei rákellenes világnap kapcsán a Nemzetközi Rákellenes Szövetség (UICC).

A genfi székhellyel működő UICC szerint a prevenció egyik fontos, ám gyakran feledésbe merülő formája az oltás. A rákos megbetegedések közül ugyanis minden ötödik összefüggésbe hozható vírusos vagy bakteriális fertőzésekkel, amelyek közvetlenül teremtik meg a rák veszélyét vagy legalábbis növelik a betegség kialakulásának kockázatát – fogalmazott David Hill, az UICC elnöke.

A legismertebb példa erre a humán papillomavírus (HPV) okozta méhnyakrák és a hepatitisz B-vírus okozta májrák. A rák e két fajtája ellen már rendelkezésre állnak védőoltások, a lehetőségeket azonban ki is kell használni – figyelmeztetett a szervezet.

Az UICC szerint a megelőzés másik támasza az életmódváltás: a rendszeres mozgás, az egészséges táplálkozás, a visszafogott alkoholfogyasztás, a kevésbé intenzív napozás, valamint a dohány kerülése ugyancsak csökkenti a rák kockázatát. Mindent egybevetve a rákos megbetegedések kialakulásának veszélye 40 százalékkal lenne csökkenthető.

A rákellenes világnap előtt a Nemzetközi Rákellenes Szövetség világszerte arra szólította fel az egészségügyi hatóságokat, hogy tudatosítsák az emberekben ezeket az összefüggéseket. Az IUCC emlékeztetett, óriási szakadék húzódik a gazdag és a szegény országok között, a méhnyakrákos halálesetek 80 százalékát például a fejlődő országokban észlelik.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/rak-megelozes-oltas