Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Káros-e a gyógynövényes cigaretta?

A gyógynövényes cigarettákat sokan tartják egészségesnek, de legalábbis kevésbé ártalmasnak, valójában azonban éppen olyan károsak, addiktívak és rákkeltő hatásúak mint a hagyományos cigaretták.

A kínai gyógyfüves cigaretták egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Kínában és világszerte egyaránt. Ahhoz, hogy ezek rákkeltő hatását és függőségi faktorát felmérhessék, Dr. Stanton A. Glantz, a Kaliforniai Egyetem Szív- és Érrendszeri Megbetegedésekkel Foglalkozó Intézetének professzora és kollégái 143 hagyományos cigarettát szívó dohányos adatait hasonlították össze 135 gyógyfüves cigit szívó dohányoséval.

A vizsgált személyeknél a négy, dohányzásra jellemző biomarker esetében nem találtak nagy különbségeket a kutatók, ami azt jelenti, hogy a gyógyfüves cigaretták legalább annyira rákkeltők, mint a normális cigaretták.

„Minél nagyobb mennyiségben fordulnak elő ezek a markerek, annál több rákkeltő anyag található a szervezetben – nyilatkozta Dr. Glantz. A gyógyfüves cigaretták tehát legalább annyira károsak, mint a hagyományosak, sőt, mivel ízük kellemesebb, ezért általában a dohányosok többet szívnak belőle, így még több káros anyag jut a szervezetbe.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/gyogynovenyes-cigaretta