Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Jót tesz a hepatitiszeseknek a kávé

Újabb jó ok egy csésze illatos kávéra: amerikai kutatók megállapították, hogy napi néhány csésze kávé segíthet feltartóztathatja a hepatitisz-C vírussal fertőzött betegek állapotának romlását.

A vírusellenes szerekre nem reagáló hepatitisz-C fertőzéses betegeket vizsgált Neal Freedman, az amerikai Nemzeti Rákintézet (NCI) munkatársa. Az önkéntes résztvevők majdnem négy éven keresztül minden nap feljegyezték, hány kávét ittak. Háromhavonta vettek részt orvosi ellenőrzésen, másfél és 3,5 év elteltével pedig májbiopsziát végeztek náluk a betegség előrehaladásának megállapítására.

A vizsgálat végére azoknak, akik legalább három kávét megittak naponta, 53 százalékkal csökkent a betegség romlásának kockázata – olvasható Hepatology című szaklapban megjelent tanulmányban.

Érdekes módon a fekete vagy zöld tea fogyasztása csak kis mértékben befolyásolta a májelégtelenség előrehaladását, noha ezeknek az italoknak is jelentős a koffeintartalmuk. A kávé a kutatók feltételezése szerint csökkentheti a gyulladást, valamint a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségét, így javíthatja a páciensek esélyét.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente 3-4 millió ember fertőződik meg hepatitisz-C vírussal, az esetek hetven százaléka krónikussá válik, és májzsugort vagy májrákot okoz.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/kave-hepatitisz-c