Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Fájdalom ellen ugyanolyan jó a víz és a csoki is

A csokoládé tompítja a fájdalmat, túlzott fogyasztása azonban hízáshoz vezethet. Amerikai kutatók szerint a víz is ugyanúgy fájdalomcsillapító hatással bír, ráadásul nem is hizlal.

A csokoládé és a víz fogyasztásának fájdalomra gyakorolt hatását vizsgálta patkányokon Peggy Mason és Hayley Foo, a Chicago Egyetem munkatársai. Az állatok a ketrecükben lévő izzólámpa felkapcsolásakor csokoládét vagy vizet kaptak.

A forró lámpa hatására a rágcsálók evés és ivás előtt azonnal elkapták lábukat, ám csokievés vagy vízivás után tompult a fájdalomreakciójuk. Azt is megfigyelték a kutatók, hogy ilyenkor tovább ettek az állatok.

A vizsgálat eredményét azzal magyarázzák, hogy az evés az agynak egy olyan területét ingerli, amely a fájdalom tompításában is szerepet játszik.

Mason szerint ez a mechanizmus előnnyel járt az állatok és az ember számára akkor, amikor szűkében volt az élelem, hiszen amikor eledelhez jutottak, raktároztak is belőle. A mostani bőségben azonban – nagy kalóriatartalmú ételekkel körülvéve – túlevéshez, elhízáshoz vezet a tudattalan válaszreakció.

A fájdalom tompítása ugyanakkor az energiamentes víz hatására is bekövetkezik, ezért Mason ezt javasolja nassolás helyett. „Az evés-ivás fájdalomcsillapító, de nincs szükség ehhez cukorra, a víz is tompítja a fájdalmat” – mondta.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/csokolade-viz-fajdalom