Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Így egyen, ha el akar aludni!

Megvan a magyarázat arra, hogy bizonyos ételek elfogyasztása után miért tör ránk az álmosság. Kutatók szerint az ételek glikémiás indexe összefügg az álmosságot kiváltó hormonok jelenlétével illetve hiányával.

A Sydney Egyetem dietetikusainak új kutatásából kiderült, hogy a magas glikémiás index [0]ű ételek megnövelik a triptofán nevű aminosav szintjét, melynek álmosságot okozó hatása jól ismert. Emiatt az elfogyasztott étel fajtája jelentősen befolyásolhatja éberségünket.

Christopher Herrera doktorandusz és munkatársai a kísérletükben résztvevőket három csoportra osztották: az első csoport csak szénhidrátból álló magas glikémiás indexű ételt, a második vegyes szénhidrátokat és sok fehérjét, a harmadik pedig alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat fogyasztott.

Néhány óra elteltével a kutatók ellenőrizték a résztvevők vérében lévő glükóz, inzulin és aminosavak szintjét, és kiderült, hogy a magas glikémiás indexű, csak rizst tartalmazó étel váltotta ki a legnagyobb inzulin- és triptofánszint-növekedést. Herrera szerint a hatás dózisfüggő.

A kutatók terveik szerint alvászavarosak bevonásával fogják vizsgálni az ételek alvásra gyakorolt hatását. Az eredményekről az Ausztrál-Ázsiai Alvásszövetség kongresszusán számoltak be.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/glikemias-index-almossag