Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Koraszülés, vetélés, korai halál – Biztosan ezt akarja?

Felnőtt élete nagy részét végigdohányozta? Akár nő, akár férfi, napról napra nagyobb az esélye arra, hogy nem éri meg az időskort – legalábbis erre figyelmeztetnek azok a kutatók, akik szerint még ma is aggasztó mértékben nő a dohányzásra rászokó felnőttek száma világszerte, és ezen emberek negyede nem éri meg az öregkort.

Ugyan még ma is igaz, hogy halálokként a dohányzás sokkal jellemzőbb a férfiaknál, de ez kevésbé vezethető vissza a nemi jellegekre, mint arra, hogy a férfiak korábban szoknak rá a cigarettára, és naponta több szálat szívnak el, mint a nők. Ez a különbség azonban egyre inkább csökkenni látszik, mivel a férfiak közül egyre többen szoknak le. A nőkről ugyanez sajnos nem mondható el, így az ő halálozási arányaik gyakorlatilag változatlanok.

A kérdés annál is inkább súlyos, mivel a legfrissebb statisztikai adatok alapján az Európai Unióban évente mintegy 700 ezer ember alálát okozza a dohányzás, és ebből 300 ezer még nem töltötte be a hetvenedik életévét. A kutatók számításai szerint átlagosan 23 évvel élhettek volna tovább azok, akik a 70 életévük előtt hunytak el a dohányzással összefüggő betegségek következtében, és még a hetvenen felüliek is 8 évet adhattak volna hozzá az életükhöz, ha nem szoknak rá füstölésre.

„Nyugat-Európában minden egyéb oknál több vetélést, illetve koraszülést okoz a dohányzás, ráadásul mind a nők, mind a férfiak esetében igaz, hogy amennyiben nem szoknak rá, vagy idejében leszoknak, 25 százalékkal növelik az esélyüket arra, hogy megérjék az időskort” – nyilatkozta Sir Richard Peto, az Oxfordi Egyetem Klinikai Statisztikai Tanszékének professzora.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/dohanyzas-idoskor